Iva Đikić: Nevidljiva strana startup-a

19 feb

Pokrenuti vlastiti biznis i nije baš najjednostavnija stvar na svijetu. Iza tog poteza stoji dosta odricanja, žrtve, vremena, uspona i padova. Na konferenciji omladinskog preduzetništva koja je održana u Tsliću pod nazivom „Korak po korak“, Iva Đikić iz Mostara je predstavila startup koji nosi naziv „VRET“ a na kojem rade ona i njene kolege. Ekipa portala Hoću.ba je imala priliku da razgovara sa njom i da sazna nešto više o samom start up-u ali i tome šta se krije iza početničkih koraka.

Untitled

VRET“ je skraćenica od engleske riječi Virtal Reality Exposure Therapy. Ovo je dosta „mlad“ startup koji traje tek neka 4 mjeseca a no čime se oni bave, jeste, izrada softwera za VR uređaj koji će se koristiti u medicinske svrhe ali isključivo za područje psihijatrije i psihologije. Svrha ovog proizvoda će biti poboljšanje dosadašnjih tradicionalnih metoda liječenja na području psihijatrije i psihologije a trenutno su bazirani na poboljšanje terapija stresa, panike, fobije i straha.

Untitled

Kako je sve krenulo?

Sve je krenulo prije nekih 9 mjeseci kada su se Iva ni njena ekipa sastali i stvorili okvirnu ideju šta bi oni to mogli raditi, kako bi to mogli realizovati i koju bi tehnologiju koristili. Tada još nisu ni znali da će se stvari tako brzo odvijati i da će uskoro imati vlastiti startup. Jedan od prvih koraka je bio da se konkretno odluče šta će njihov startup biti pa su se odlučili da će koristiti VR tehnologiju na području medicine u svrhe poboljšanja i unapređenja tradicionalnih metoda liječenja.

„U početku jeste bilo malo teško i škakljivo jer su nas mnogi uvjeravali da nećemo uspjeti uvesti VR tehnologiju u medicinu“ navodi Iva, međutim, uspjeli su naći dobre kontakte iz Amerike odakle su dobili podršku i glavne smjernice za početak rada na starup-u. Tada su ‘upali’ u akceleracijski proces i već 4 mjeseca razvijaju ideju.

Untitled

Nevidljiva strana starup-a

„Početak bilo čega nije lak a pogotovo početak da budete neki mladi poduzetnik koji će se razviti u nešto više. Posebno naglašavam da postoji ta nevidljiva strana startup-a koju moraju svi upoznati jer je to ona strana koja se ne vidi na ušminkanim fb profilima, ispeglanim instagram slikama vašeg proizvoda i web stranicama koje zbilja predstavljaju vaš savršen proizvod“ naglašava Iva.

Startup nije plaćen!
To je prva stvar gdje ćete imati problem. Startup nije plaćen. Tu radite besplatno. Dakle, ako neko želi imati startup, pokrenuti ga onda mu odmah treba dati na znanje da narednih godinu dana ili dvije neće dobiti nikakvu zaradu od tog startup-a. Samo ko je voljan raditi besplatno godinu dana ili dvije i uz to potrošiti još svog novca, jer svaki dan nosi sa sobom i topli obrok i putovanje do inkubatora i radni materijal itd. Iva i njena ekipa su financijske probleme riješili tako što su našli dodatne poslove koje će raditi u sklopu startup-a.

Nesuglasice u timu
Ovo je problem pogotovo ako vas radi više u projektu. Uvijek postoje te neke nesuglasice, sukobi interesa i mišljenja. Ako radite u kancelariji sa više ljudi to nužno ne znači da vam se svi sviđaju i da se slažete sa svačijim mišljenjem ali upravo to i jeste poenta timskog rada. Da nađete zajednički jezik, kompromis te na kraju da ostvarite nešto.

Nemate slobodnog vremena
Nešto vam mora istrpiti! Nećete puno spavati niti ćete imati dobar društveni život. „Zato, samo osobama koje žele pokrenuti svoj startup, mogu poručiti da ako ne žele svakodnevno učiti, svakodnevno slušati, mijenjati svoja mišljenja i ne spavati i bilo šta od ovoga što sam nabrojala, ne mogu pokrenuti svoj startup!“ tvrdi Iva.

Za kraj je vrlo važno naglasiti da nikada ne idete sami! Ako idete sami, možete vi ići koliko želite ali nećete daleko dogurati ali ako idete u grupi onda nemate granica!

Autor: Aganović Emina

 

(Visited 678 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments