IT Girls Nejra i Irma: Ovo je posao u kojem svako vidi vaše rezultate i cijeni vas samo po zaslugama

16 nov

Poznanstvo Nejre i Irme – developerki u kompaniji Atlant bh traje dugi niz godina. Od kantonalnog takmičenja iz informatike za osnovne škole, preko srednje škole, fakulteta, do rada u istoj firmi. Zajedničko im je i da su karijere započele tokom master studija, i to kao Ruby on Rails developerke.

Razgovarala: Senka Imamović

Zašto odlučujete upisati Elektrotehnički fakultet (ETF) i smjer informatike i računarstva?

Nejra: Od osnovne škole sam zavoljela programiranje i znala sam da se želim baviti nečim što je povezano sa tim. U srednjoj školi sam već bila svjesna i koliko je perspektivna IT industrija i nije bilo mnogo nedoumica kada je došao trenutak da se odlučim za studij.

Irma: Predmeti u kojima sam se uvijek najbolje snalazila su bili matematika, fizika i informatika. Na informatičkoj sekciji u osnovnoj školi sam već počela učiti o programiranju i tad mi se činilo kao da se sasvim novi svijet otvara preda mnom. Moje usmjerenje je kasnije nastavilo tim putem, i znala sam da se želim dalje obrazovati u oblasti informatike i računarstva.

Jeste li se već tad odlučile baviti IT-em i programiranjem?

Nejra: Na početku studija na ETF-u suočila sam se sa dvije neistine sa kojima se vrlo vjerovatno suoči veliki broj studenata/tica. Prva je da je jedina karijera u IT-u biti programer/ka, a druga da su programeri neko ko radi sam, isključivo kodira i nema vremena za druge stvari osim programiranja. Ipak, nisam se obeshrabrila i vrlo brzo sam shvatila da IT nudi mnogo prilika za različite karijere, a da je programiranje vrlo izazovno, ali nikako dosadno ili naporno zanimanje za djevojku. Tako sam ostala pri odluci da svoju karijeru započnem kao programerka.

Da li smatrate da vas je ETF dovoljno pripremio za tržište rada?

Nejra: Sigurna sam da mi je ETF dao odlične osnove, koje su mi pomogle da u početku sama iz znatiželje, a kasnije u radnom okruženju nadograđujem svoja znanja i vještine. Mislim da u prilog činjenici da studenti koji žele da nauče, izlaze sa fakulteta sa vrlo dobrim predznanjem, govori i to da je više od polovine studenata iz naše generacije nakon Bachelor studija dobilo zaposlenje.

Irma: Kroz ovih pet godina na smjeru Računarstvo i informatika, imali smo priliku raditi na različitim projektima, iz različitih oblasti, te koristeći različite tehnologije. Svaki taj projekat je rađen u timu, te je trebalo voditi računa o resursima, atmosferi, podjeli zadataka, te se uklopiti u određeni vremenski okvir. Svaki projekat je bio posebno iskustvo, i oni koji su željeli su mogli puno naučiti iz njega. Često smo bili u situaciji gdje smo se morali sami snalaziti sa novim nepoznatim problemima i tehnologijama, te smatram da je sve to doprinijelo da sa fakulteta izađemo dovoljno spremni za tržište tada. Završetkom Master studija mislim smo svi već našli zaposlenje.

Irma, zašto se odlučuješ upisati na ABH praksu? Kakvo je to iskustvo bilo?

Irma: Na završetku mog Bachelor studija, baš u vrijeme kada sam trebala braniti diplomski rad, vidjela sam da kompanija Atlant BH nudi praksu. To mi se činilo kao odlična prilika da naučim nešto više, vidim kako izgleda stvarno radno okruženje, a između ostalog i provjerim svoje znanje. Primljena sam na projekat Ruby on Rails, gdje sam dobila svog mentora. Ono što je najveća prednost ove prakse je što imate osobu koja je posvećena samo vama i konstantno dobijate feedback za svoj rad. Bila su to jako intenzivna tri mjeseca koja su se definitivno isplatila, obzirom da sam uspjela savladati tehnologiju o kojoj ništa nisam znala, naučiti jako puno, te sam se kasnije i zaposlila u Atlant BH.

Nejra, ti si sad mentorica/koordinatorica na praksi. Da li si zadovoljna odzivom djevojaka i smatraš li to dobrim načinom povezivanja studenata/ica s praktičnim znanjem?

Nejra: ABH praksa je već prepoznata od strane studenata/ica kao izvrsna prilika da se savladaju pojedine tehnologije i radi na izazovnim projektima. Projekti su osmišljeni i koncipirani tako da svako što više nauči i napreduje u 2-3 mjeseca, koliko praksa traje. Zainteresovanost je u svakom ciklusu sve veća i mogu reći da je omjer kandidata i kandidatkinja uvijek približan. Slična situacija je i kada govorimo o onima koji/e na kraju budu izabrani kao praktikanti/ce.

Na kojim pozicijama u Atlantu ste počele raditi? Koliko već dugo radite?

Nejra: Ja sam u Atlantu jednu i po godinu i zaposlila sam se kao Ruby on Rails developer. U međuvremenu sam počela raditi na razvoju iOS aplikacija. To i trenutno radim.

Irma: Ja sam tu malo više od godinu dana. Zaposlila sam se kao Ruby on Rails developer, a kasnije sam počela raditi i Android.

Kako je bilo usklađivati fakultetske obaveze i raditi?

Nejra: Sa dobrim rasporedom obaveza sve je moguće stići, ali je svakako bilo dosta stresno brinuti se o obavezama iz dva polja na kojima želite biti jednako uspješni. Vikendi su bili rezervisani vrlo često za učenje, umjesto za odmor. S druge strane, radno iskustvo u ovom poslu je neprocjenjivo važno i nisam se pokajala što sam već na početku master studija potražila posao. Rad u struci i praktično znanje koje se stiče djelimično me je usmjerilo i na šta da se fokusiram u toku master studija i master teze.

Irma: Često nije bilo jednostavno postizati oboje, obzirom na manjak slobodnog vremena i stresnije periode. Olakšavajuća okolnost je bilo to što je master studij na našem fakultetu poprilično prilagođen studentima koji rade.

Šta najviše volite u svom poslu, tj. zašto je po vama dobro biti programerka?

Nejra: Stalno učenje, rješavanje novih problema i praćenje trendova čine svaki radni dan drugačijim i to je ono što najviše volim u ovom poslu.

Irma: Programiranje zahtijeva stalnu koncentraciju, razmišljanje i rješavanje problema, te sam taj proces tjera osobu da dalje uči i da se razvija.

Koji su vaši planovi za budućnost?

Nejra: Teško je odrediti dugoročnije planove, s obzirom da su karijere u IT-u vrlo dinamične i trendovi promjenjivi. Radno okruženje u kojem sam sada nudi mnogo mogućnosti za usavršavanje i priliku za učenje od iskusnijih kolega i kolegica. U skorijoj budućnosti bi voljela ostati tu i nastaviti napredovati.

Irma: Složit ću se s Nejrom. IT sektor nudi veliki broj mogućnosti, i svaka od njih nudi posebnu priliku za učenje i napredovanje, tako da će poslovi koje ću u budućnosti raditi vjerovatno zavisiti od okolnosti i potreba.

Povezuje vas i iskustvo u EESTECu. Kako ste bile upletene u tu priču?

Nejra: Učlanile smo se zajedno sa još nekoliko prijateljica. Vrlo brzo sam bila svjesna da je to jedna od najboljih odluka na studiju. Mnogo radionica, iskustava u organizatorskim odborima različitih projekata i druženja obilježilo je tri godine aktivnog rada u EESTECu. Meni najdraže je iskustvo u vođenju organizatorskog tima za JobFair 2013. Pošto nam se bliži i ovogodišnji JobFair, koristim priliku da pozovem studente i studentice da iskoriste priliku koju im i ove godine nudi EESTEC LC Sarajevo. Iako sam alumni, veza sa EESTECom i dalje traje, jer je jedna od osnovnih vrijednosti u koje se ulaže u ovom Udruženju upravo prenošenje znanja i podrška novim ambicioznim EESTEC članovima, a nastavlja se i nakon što prestanemo biti aktivni članovi.

Irma: EESTEC je organizacija koja studentima nudi da se tokom svog studija zabave, upoznaju nove ljude, putuju, stiču kontakte, te razviju vještine o kojima se na fakultetu i drugim mjestima veoma malo spominje. Ja sam nastojala maksimalno iskoristiti taj period, pa sam se okušala u raznim oblastima, a najviše u radu s ljudskim resursima, odnosu sa kompanijama, te soft skills treninzima. Često i danas održim neku radionicu prenosa znanja ili soft skills vještina, te mi je posebno drago kada vidim nova lica koja su motivisana i rade na daljem unaprjeđivanju i sebe, a i Udruženja. Jedno od najljepših iskustava za mene bila je godina kada sam bila u Upravnom odboru EESTECa (u kojem sam bila zajedno s Nejrom) jer sam imala priliku raditi sa fantastičnim ljudima sa kojima se i dalje družim.

Šta bi poručile djevojčicama koje razmišljaju o karijeri u STEM-u?

Nejra: Ako im se sviđa neka od karijera neka ne obraćaju pažnju na stereotipe. Ovo je vrlo konkretan posao, u kojem svako vidi vaše rezultate i uspjehe i cijeni vas samo po vašim zaslugama. Bitno je samo da radimo ono što volimo i svaki novi dan težimo da budemo bolji.

Irma: Vjerujem da je svaka karijera u oblasti STEM-a posebno izazovna i uzbudljiva. Ovo je svijet gdje konstantno trazimo rješenje na određeni problem, razvijamo konkretan proizvod, te će posao uvijek biti dinamičan. Također, tržište rada je posebno otvoreno za ova zanimanja. Sve djevojčice koje se zanimaju za ovo polje, ne trebaju oklijevati da se okušaju.

itgirls.ba

(Visited 322 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments