Iskustvo sa studentske prakse u Oslu

26 okt

Autor: Randa Natraš

Zahvaljujući IAESTE programu praksi imala sam priliku da ljetnu studentsku praksu obavim u Norveškoj na Univerzitetu u Oslu u trajanju od 2 mjeseca. Bila sam dio istraživačkog tima i radili smo na projektu izdvajanja teških metala iz uzoraka zemlje sa rudarskog područja i vršili smo analizu sorpcijskih osobina tla. Većina projekta se vršila u laboratoriji gdje sam pripremala potrebne hemijske otopine i vršila eksperimente. Nisam ranije imala iskustva u izvođenju tih eksperimenata, ali uz pomoć mentora brzo sam savladala metode rada i mnogo novoga naučila. Imala sam priliku da radim u internacionalnom timu, što je dodatno bogatstvo ove prakse. Radila sam sa dva inžinjera iz Norveške i Iraka, te studentom iz Etiopije. Radila sam sedmično po 40 sati, s tim da je radno vrijeme u toku dana bilo fleksibilno, tj. nisam imala fiksno vrijeme za početak i kraj radnog dana.

Bila sam smještena u studentskom domu u samom centru Osla. Oslo je prelijep grad, čist i uređen sa mnogo zelenila. Slobodno vrijeme sam provodila sa ostalim IAESTE praktikantima koji su dolazili iz različitih zemalja kao što su: Španija, Poljska, Švicarska, Japan, Kina, Sjedinjene Američke Države itd. Zajedno smo provodili slobodno vrijeme, organizovali izlete unutar i izvan Osla, internacionalne večere i druženja. Moje vrijeme u Norveškoj je bilo maksimalno upotpunjeno.

Odlazak na IAESTE praksu je bilo nevjerovatno iskustvo koje me je obogatilo u svakom smislu. Imala sam priliku da steknem prvo radno iskustvo, da radim u odličnim radnim uslovima i da dva mjeseca živim u visoko razvijenoj zemlji, te da proširim svoje horizonte, steknem internacionalna poznanstva i poboljšam komunikaciju na engleskom jeziku. Ta dva mjeseca su bila predivna i nezaboravna. Kada je došlo vrijeme povratka sa tugom sam se oprostila sa svojim radnim kolegama, sa novim prijateljima i prijateljicama koje sam stekla tokom svog boravka u Norveškoj.

IAESTE mi je pružio nezaboravno iskustvo i preporučila bih svim studentima i studenticama u BiH da se prijave za IAESTE prakse i provedu ljeto na najbolji način.

Više o IAESTE praksama možete pronaći na stranici Iaeste.ba.

Iaeste.ba

(Visited 464 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin