INTERVJU: Nesebično dijeljenje znanja je odlika samo velikih ljudi

21 sep

Ona je mlada, ali iza sebe ima ozbiljnu baletsku karijeru. Svoj put gradila je ne samo u našim školama, već i inostranim. Takmičenja i uspesi na istim nisu joj nepoznanica, smatra da je balet pronašao nju, a zauvek će pamtiti svoj prvi nastup – varijaciju iz baleta “Uspavana lepotica”. Ona je Milena Ogrizović, balerina koja svoj život ne može da zamisli bez baleta!

WANNABE MAGAZINE: Balet. Kako to da si baš ovaj teatarski oblik igre izabrala za svoju profesiju? Ili je možda on izabrao tebe?

MILENA OGRIZOVIĆ: Otišla sam na prvi čas baleta iz radoznalosti, kako kaže moja mama, kao baš mala, slučajno, a namerno se tu zadržala 12 godina i ipak mislim da je i on pronašao mene

Završila si Baletsku školu u Pančevu u klasi Nataše Todorović, ali si pohađala i Internacionalnu letnju baletsku akademiju u Varni, u Bugarskoj. Koliko se učenje baleta razlikuje u našoj zemlji i inostranstvu?

Razlika postoji. Otišla sam na taj seminar sa kvalitetnom bazom, a tamo sam imala prilike da proširim znanje sa različitim metodama i predavačima jer je kroz školovanje u inostranstvu raznolikost zastupljenija nego kod nas. To sam takođe iskusila i kroz pohađanje NEMA Ballet akademije, dve godine u Americi, u Bostonu.

intervju-milena-ogrizovic-balerina-7

Iako si tek na početku svoje karijere već si ostvarila značajne uspehe na brojnim takmičenjima – osvojila si drugo mesto na nacionalnom takmičenju muzičkih i baletskih škola u Srbiji, drugo mesto na svetskom takmičenju u Rumuniji, prvo mesto na takmičenju u Atini… Na koji rezultat si najponosnija? Šta smatraš svojim najvećim uspehom?

Do sada, moj najveći uspeh je prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Atini. Ova godina mi je generalno bila uspešna, pa se nadam da će tako biti i u budućnosti.

Tvoja mentorka Ashen Ataljanc te je pripremala za poslednja dva velika takmičenja i uspeha. Koliko su ti značile njena pomoć i podrška? Šta je ono najvažnije što si od nje naučila?

Kada sam shvatila da ću imati podršku balet majstora Ashen Ataljanc dobila sam još veću želju za radom i uspehom. Pripremala me je za dva takmičenja, oba su za mene bila uspešna. Znanje koje mi je pružila tokom svake probe i njeno iskustvo sa scene su za mene bili dragoceni. Korekcije, saveti i motivacija koju mi je davala su mi mnogo pomogli da “zablistam” na sceni, kako mi je rekla kada sam završavala varijacije. Uz nju sam shvatila da je nesebično deljenje znanja odlika samo velikih ljudi.

Kako izgleda baviti se baletom u Srbiji? Koliko prostora i podrške imaš za profesionalni razvoj i napredak?

Najveću podršku imam od svoje porodice. Balet zahteva puno odricanja i apsolutnu posvećenost. Talenat i dobre predispozicije su samo jedna olakšica u radu, ali bez discipline i truda ne znače gotovo ništa.

Balet je prilično zahtevan kao igra, zar ne? Koliko je potrebno truda i odricanja da bi bila uspešna balerina?

Za razvoj jedne karijere su potrebni i dobri uslovi za rad. U Srbiji to ide malo težim putem ali mislim da je i to jedna vrsta pokretača koji je svakako koristan za razvoj kako na ličnom tako i na profesionalnom nivou.

Da li je svet baleta zaista tako lep i raskošan kao što se predstavlja na sceni ili i on ima svoje “mračne” strane? Jesi li se nekada pokajala što si deo te “priče”?

Za mene, “mračna” strana ove profesije ne postoji, ako izuzmemo nezobilazne žuljeve i bol u prstima koji osećam posle celog dana provedenog u sali. Nisam se nikada pokajala, na kraju dana, i to je neka vrsta trofeja.

Šta je ono što najviše voliš u vezi sa baletom? Koji svoj nastup ćeš zauvek pamtiti?

Najviše volim taj osećaj kada izađem na scenu i aplauz koji usledi posle dobro odigrane varijacije. Pamtim i zauvek ću ga pamtiti, moj prvi nastup, u prvom razredu osnovne škole – moja prva varijacija iz baleta “Uspavana lepotica”.

A da nisi balerina, bila bi…?

Nikada nisam razmišljala šta bih bila da nisam balerina. Mislim da ta opcija ne postoji. Mogu reći da ne znam za život bez baleta.

Balerine na sceni nose prelepe, romantične haljine i aksesoare. Ali, kada nisi na sceni, kako voliš da se oblačiš? Koja odevna kombinacija bi te najbolje opisala?

Volim da na sebi imam udobnu odeću, a u isto vreme i dobro stilizovanu. Uvek kombinujem moderne sa klasičnim komadima.

Šta je tvoj najveći san? Postoji li mesto gde bi volela da nastupiš ili delo koje bi volela da igraš?

Moj najveći san je da zaigram kao prva balerina, a balet koje bih volela da igram je “Don Quijote”.

Izvor: Wannabemagazine

(Visited 293 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments