Intervju: Mustafa Toroman – Sistem inženjer u kompaniji Authority Partners

30 aug

Posao sistem inženjera – dinamičan posao koji donosi mnogo izazova i dobru zaradu

Karijera sistem inženjera je kao i većina karijera u IT industriji, veoma dinamična i zahtjeva kontinuirano učenje i napredovanje. Ovo nije klasični posao od 08:00 do 16:00h, ali ukoliko želite napredovati, učiti, i uz to dobro zarađivati, onda je definitivno pravi izbor.

Razgovarali smo sa Mustafom Toromanom, sistem inženjerom u kompaniji Authority Partners, te iz prve ruke saznali kako izgleda jedan radni dan sistem inženjera.

Hoću.ba: Mustafa, možeš li nam za početak reći šta spada u opis posla sistem inženjera?

MT:Sistem inženjer je zadužen za arhitekturu, implementaciju, monitoring i dostupnost ITC infrastrukture. Tu spada serverska, virtuelna i mrežna infrastruktura, hardware, operativni sistemi, sistemski softver…Pored toga, zadnjih godina tu je i cloud infrastruktura. I naravno, najvažniji segment je sigurnost i pristup.U suštini, posao sistem inženjera je dizajnirati i implementirati infrastrukturu sa različitim resurisma koji su korisnicima potrebni. Tu spadaju različite aplikacije, baze podataka, serveri, razni servisi i slično. Kadasve funkcioniše, radi se kontinuirani monitoring infrastrukture, kako bi postigli visoku dostupnost. Pored svega, vodimo računa da niko osim korisnika, kojima je servis ili podatak namjenjen, nema mogućnost pristupa istom.

Hoću.ba: Kako izgleda prosječan radni dan jednog sistem inženjera?

MT:Dinamika posla varira i nikad niste sigurni kako će dan teći. Nekada izgleda da će dan biti miran i da ćete završiti neke zadatke koje ste odlagali zbog drugih obaveza, a ispostavi se da ćete ostati na poslu do dugo u noć. No, ukoliko radite ono što volite, povremeni prekovremeni rad nije problem.Na kraju se sve iskompenzira.Za prekovremeni rad budete više plaćeni i taj novac možete potrošiti na produženom vikendu koji iskoristite na račun narađenih sati.

Hoću.ba: Koje predznanje si imao kada si započinjao karijeru i koliko je predznanje uopšte bitno za ovaj vid posla?

MT:Ne mogu se pohvaliti da sam imao neko posebno predznanje kada sam počinjao. Naši fakulteti nemaju poseban program kada su u pitanju sistem inženjeri i većina fakulteta koji imaju IT programe su fokusirani više na razvoj softvera.Ali ukoliko imate želje i volje, na internetu postoji jako mnogo besplatnih materijala i kurseva koji vam mogu pomoći. Ja sam na početku karijere mnogo naučio kroz Microsoft certifikaciju, a usput podigao svoju vrijednost kroz certifikate koji dokazuju moje poznavanje na relevantnim tehnologijama. Predznanje je poželjno, ali ne i neophodno. Potrebno je samo da se zaista vidite u tom poslu, te da imate voljestalnoučiti i napredujete. IT tehnologije konstatno napreduju i vi ih morate pratiti.

Hoću.ba: Koliko dugo si tražio posao? Da li ti je bilo teško zaposliti se?

MT:Prvi posao nisam tražio predugo. Međutim, problem je što većina kompanija uglavnom traži ljude sa iskustvom i prvo zaposlenje za sistem inženjere ide malo teže. S obzirom na to da je odgovornost pozicije velika, na početku dobijete poziciju koja nema toliku odgovornost.Ovo može biti malo frustrirajuće, jer želite sve da probate i vidite, ali na svu sreću ne traje predugo. Kako vrijeme prolazi, postepeno se dokazujete i napredujete, a odgovornost je sve veća i veća.

Hoću.ba: Koje su prednosti tvog radnog mjesta i tvog zanimanja?

MT:Prednost je definitivno dinamika posla. Pred vama su uvijek novi izazovi i interesantni projekti. S obzirom na to da volim svoj posao, ovakav način rada mi odgovara i nikad ne bi mogao raditi monoton posao.Finansijska strana je također veoma zadovoljavajuća, jer su plate sistem inženjera visoko iznad prosjeka u BiH.

Hoću.ba: Na koje uspjehe u dosadašnjoj karijeri si najponosniji?

MT:Prvo je definitivno Most Valuable Professional nagrada koju sam dobio od Microsoft-a. Ova nagrada se svake godine dodjeljuje za doprinos IT zajednici u prethodnoj godini. Posljednje dvije godine, nagradu sam dobio za oblast Microsoft Azure.Također, veoma sam sretan što sam ove godine dobio poziv na konferenciju Microsoft Ignite u Orlandu, gdje ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu i kompaniju Authority Partners. Velika mi je čast što ću imati priliku predavati na jednoj od najvećih IT konferencija na svijetu, pogotovo jer sam prvi predavač na ovoj konferenciji iz naše regije.

(Visited 662 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments