Intervju: Možda i ne morate biti zaljubljeni u partnera da biste bili sretni, ali u posao morate!

6 aug

Jasmin Alibegović je mladi novinar koji iza sebe ima nekoliko godina iskustva i rada u nevladinim organizacijama i medijima.

Radio je u Omladinskoj novinskoj agenciji u BiH, a trenutno ima probni angažovan na portalu Radio televizije Federacije BiH.

jasmin-660x330

Osim novinarskog posla, Jasmin je učestvovao na raznim panel diskusijama i projektima koji se tiču civilnog društva, među kojima je i projekt Dana meternjeg jezika, kao i medijskih sloboda.

Jasmin je odvojio vrijeme za razgovor i dao zanimljive odgovore na naša pitanja.

ASinfo: Jeste li zadovoljni onim što ste do sada postigli, obzirom da ste jako mladi počeli baviti novinarskim poslom?

Jasmin Alibegović: Naravno, mnogo sam zadovoljan onim što sam postigao za relativno kratak vremenski period u ovom poslu. Moj prvi dodir sa novinarstvom bio je početkom 2014. godine kada sam gledajući emisiju edukativnog karaktera saznao za postojanje Omladinske novinske asocijacije u BiH, u koju sam se odmah i učlanio. U ONA u BiH sam proveo divan period i stekao sam mnogo znanja i vještina koje se tiču novinarstva i to je bila zapravo moja „odskočna daska“ za dalje poslove kojima ću se baviti. Od januara 2016. član sam Udruženja/udruge „BH Novinari“ koje se kroz različite aktivnosti zalaže za poboljšanje slobode, prava i odgovornosti novinara u našoj državi.

ASinfo: Postoji li u BiH objektivno izvještavanje?

Jasmin Alibegović: Smatram da se cjelokupan medijski sistem u BiH nalazi na udaru vlasti. Mediji su podijeljeni po entitetskim i nacionalnim linijama pa samim tim i novinari. Veoma je mali broj nezavisnih medija, koje drže do objaktivnog izvještavanja i uglavnom su to male medijske kuće koje nemaju dovoljno snage da se nametnu. S druge strane , oni koji imaju namjeru i žele da objektivno izvještavaju sve se više pribojavaju napada koji su sve učestaliji, a Zakon o njihovoj zaštiti i dalje je mrtvo slovo na papiru. Također smatram da su pojedine državne institucije glavna prepreka u pristupu informacija i jedan od razloga za nepostajanje objektivnog izvještavanja na području BiH.

ASinfo: Kako uskladiti poslovne i privatne obaveze?

Jasmin Alibegović: Dobar plan na papiru je sigurno najbolje rješenje. Na početku studija mi je bilo veoma teško uskladiti sve obaveze, obzirom da je teško sa preciznošću odrediti koliko će vremena biti potrebno za obavljanje određenih aktivnosti. Moja porodica mi pruža najveću podršku u svemu i na tome sam zahvalan, a tu su i prijatelji i kolege za koje uvijek vrlo rado izdvojim dio vremena.

ASinfo: Daju li se mladim ljudima dovoljno dobre šanse?

Jasmin Alibegović: Mislim da se mladim ljudima daju solidne šanse da pokažu šta znaju. Naravno da uvijek može biti bolje, a tu prvenstveno mislim u pogledu nekih institucionalnih rješenja, kako bi se smanjio iznimno velik procenat nezaposlenosti mladih. Smatram da pogled mladih na njihovu budućnost u ovoj zemlji ne smije biti do te mjere pesimističan da odustanu od svojih snova i želja. Rad, trud, zalaganje na kraju se uvijek isplati.

ASinfo: Šta bi ste poručili onim koji se žele baviti poslom kojim se Vi bavite?

Jasmin Alibegović: Možda i ne morate biti zaljubljeni u svog partnera da biste bili sretni, ali u posao kojim se želite baviti svakako morate. Uz to ovaj posao zahtjeva mnogo koncentracije i smirenosti, a samo jedan trenutak nepažnje, brzine može vas skupo koštati.

Boro Dukić/ASinfo.info

(Visited 453 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments