Intervju: Kako sam pokrenula biznis i svoj brend FREYA Design?

5 dec

Kako je moda nešto što se iz dana u dan menja, različiti novi trendovi nam privlače pažnju pa je tako rad divne Irme Saljević Krvavac privukao moju pažnju. Irma je mama, sestra, supruga i creator savršenih komada koji će dati poseban pečat vašem stilu i unikatnosti. Intervju sa ovom damom pročitajte u današnjem tekstu.

Irma, tebe znamo kao divnu damu zlatnih ruku ali nam reci nešto više o sebi za početak, kako bismo upoznale čitateljke s tobom. Odakle si, gde trenutno živiš i radiš?

Porijeklom sam iz Crne Gore, živim u Sarajevu, radim u svojoj FREYA radionici od jutra do sutra sa glavom prepunom ideja koje čekaju da se realizuju.

Završila si Akademiju umetnosti u Sarajevu, sada si osnivač jednog divnog brenda koji nosi ime Freya design. Koliko je vremena i truda bilo potrebno da bi došla do ovoga gde si danas?

Uvijek je potrebno mnogo truda i vremena u započinjanju privatnog biznisa. To je nešto što plaši mnoge, ali kada se odvaže bildati vlastiti biznis nema ničeg ljepšeg, i ponos nad onim što radite, posebno kada su to mala kreativna djela u pitanju, je ogroman i to vas tjera dalje u nove poslovne poduhvate i pobjede. Mi se još rađamo, tek nas velike stvari čekaju sa Freyom. Kaže ekonomija, peta godina poslovanja je prekretnice, blizu smo toga

Jesi li se plašila da tvoja ideja neće pronaći svoje mesto na ovom prostoru i da li si razmišljala da odustaneš od toga?

Nikada. Apsolutno se nisam plašila da ideja neće pronaći svoje ambasadore niti sam željela odustati od pretvaranja vizija u mojoj glavu u noseću umjetnost. Umjetnik će uvijek u naviranju inspiracije sjesti za štafelaj, šivaću mašinu ili sl.i krenuti u kreiranje, nema toga što ga može zaustaviti. I umjetnost uvijek bude prepoznata, kao i djela koja su unikatna i nastala su direktno iz nečije glave i ljubavi prema stvaranju.

Svakako, tvoj rad je zlatan, svaki komad je poseban na svoj način i rađen je sa posebnom pažnjom. U čemu pronalaziš inspiraciju i koliko je vremena potrebno da se napravi jedna torbica, na primer?

U prevojima materijala, presijavanju perlica, zlatnom koncu, muzama koje svakodnevno nose moje torbe. Inspiraciju je u mom slučaju teško obuzdati jer već sada u glavi imam modele za naredno ljeto i zimu, a tek trebaju izaći najnoviji ovogodišnji zimski modeli. Od nekoliko sati do nekoliko dana. Jedan dio izrade ide mašinski dok se drugom dijelu prepustim spontanim idejama i lično ručno ušivam ambleme i ukrašavam torbe kako bih ostavila na svakoj unikatan pečat, svojstven svakoj vlasnici.

Mama si jednog malog dečaka, kako usklađuješ svoje vreme sa poslom?

Sve se da uskladiti, međutim, najgore je sada u ovom nekom početku kada se moj posao znatno širi, jer je potražnja prerasla rad od kućnog ateljea uz malu pomoć sa strane do zaista potrebe za većom proizvodnjom i timom. Planiramo obnoviti stanje sa mašinama za rad i obradu i uvećati osoblje, kako bismo stigli ugoditi svim ženskim srcima koje žele svoju FREYU.

Kada govorimo o dizajniranju, važan deo svega toga jeste kvalitet. Smatraš li da je to od presudnog značaja kada je tvoj brend u pitanju?

Da, naravno. Uz vrijeme koje mi ide na ruku a koje je iza mene od kreiranja prve Freya torbe, znatno smo poboljšali sve stavke nekadašnjih modela, koji su i tada odisali kvalitetom. Mnogi će se danas odlučiti za kupovinu jeftinijih zamjenskih varijanti za FREYA torbe ili kopiju, ali uštedom od nekih 10EUR idete na uštrb kvalitete i unikatnosti noseći u rukama nešto što jednostavno nije nečija dostojna i dosljedna vizija stvorena iz puno truda i rada, već jednostavno –kopija.

Svaki uspeh praćen je negativnim komentarima, da li su ti komentari ikada uticali na tebe i terali te na pomisao da odustaneš od svog sna?

Uticali da, ali ne na odustajanje. Samo na dublje zavrtanje rukava i naprezanje moždanih vijuga iz svih mogućih žila. Jednostavno morate ići naprijed, grabiti koracima ispred mnogih, u modi-ići sezonama prije svih. Jedan je umjetnik rekao da u životu ne možete imati više od dvije velike ideje. Moja prva je Freya design brend i kao takav jedini je i unikatan.

Koliko je teško pokrenuti neke nove trendove na Balkanu i uspeti u tome?

Na Balkanu je to baš lagano, jer dovoljno je samo svjetske trendove donijeti kod nas, jer ih je u manjem procentu nego drugdje u svijetu gdje je fokus na stilu i modi mnogo veći. Ono što mi imamo je i naša tradicija i istorija koju bismo trebali njegovati u novom ruhu, tako da pariramo svjetskim trendovima u kvaliteti, nosivosti, atraktivnosti, a opet ostati svoj. Mi još učimo, još se rađamo, rastemo. Opipavamo tržište, miksamo ideje sjajnog tima, vizije, kreativnost i znanje i ne prestajemo da stvaramo, to je recept za uspijeh i prepoznatljivost. Samo treba vremena i duše u svemu tome.

I za kraj, koji su tvoji planovi u budućnosti i da li možemo očekivati da Freyu uskoro vidimo i u Beogradu uz duh Sarajeva i pečat tvoje originalnosti?

Freya se već šeta ulicama Beograda. Ima mnogo divnih dama koje su naše stalne klijentice. Planovi su zaista veliki da ponekad plaše naš tim, ali bez dobrog straha i adrenalina u kostima nećete ni uspjeti dodirnuti najviše snove. U planu je otvaranje ateljea koji će biti otvorenog tipa za walk in usputne posjetioce koji žele vidjeti kako nastaju skice torbi koje nose do samog skrajanja istih, ali i da izaberu materijal za svoju torbu, daju svoje custom prijedloge kao i da škljocnu neku fotkicu i popune svoj insta story iz ugodnog ambijenta koji još uvijek osmišljavamo. Sjajna priča se sprema!

Jollymagazine.com

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments