Inspirativna priča o mladoj Tuzlanki: Pokrenula vlastiti posao da pomogne nezaposlene roditelje

28 jul

Tuzlanka Amra Bešić ima samo 18 godina, i dok njeni vršnjaci brinu bezbrižne brige, ona već pet mjeseci radi, privređuje i sa svojih 10 prstiju pomaže nezaposlene roditelje kao i maloljetnu sestru koja se školuje, piše Tuzlanski.ba.

Šta to znači biti punoljetna osoba koja može da se brine sama za sebe, Amra je to saznala baš na svoj 18-ti rođendan kada se kreditno zadužila da bi sebi omogućila radno mjesto koje do tada nije imala, a koje bi joj pružilo kakvu takvu egzistenciju.

”U osnovnoj školi bila sam učenik generacije, zbog teške finansijske situacije u kojoj su bili moji roditelji znala sam da neću imati priliku da studiram, zato sam se odlučila da upišem zanat – da steknem zvanje frizera. Nadala sam se da će mi to zvanje jednoga dana donijeti siguran posao ali i volim to da radim” – počinje svoju priču Amra. Odličnim uspjehom je završila i srednju školu a dok se školovala pomalo je i radila da bi stekla praksu. Kaže i da je imala odličnog majstora koji je obučio ”temelje” ovog zanata, te da se i dan danas rado sjeća njegovih savjeta.

”Nakon završene škole dobila sam priliku da radim godinu dana i dodatno usavršim frizerski zanat ali nakon isteka te godine za mene nije bilo stalnog posla koji bi mi omogućio finansijsku sigurnost a ni otac i majka nisu imali stalno zaposlenje nego su se borili kroz život kako su znali i umjeli da bi prehranili i školovali mene i sestru” – prisjeća se ona.

Ispričala nam je da je to navelo na razmišljanje da pokuša da sama sebi stvori radno mjesto tako što će za početak otvoriti mali vlastiti frizerski salon za muškarce. Početnog kapitala nije imala. Rješenje je bilo da se kreditno zaduži i da ima hrabrosti da se upusti u sve to.

”Otac i majka su nezaposleni i nisu mogli podići kredit, preostalo je da ja kada napunim 18 godina podignem kredit od 10.000 KM na račun otvaranja frizerskog salona uz jednog žiranta i krenem u posao pa šta bude – tako je i bilo. Ali ništa ne bih uspjela da moji roditelji nisu vjerovali u mene i da nisam imala nesebičnu podršku svoje porodice” – kaže Amra.

Tačno na svoj 18-ti rođendan Amra podiže kredit, prije otprilike 5 mjeseci na Brčanskoj Malti (op.a. super blok) otvara frizerski salon ”AB Trend” za muškarce i danas od toga žive i ona i njena porodica, skromno, ali to je jedini siguran izvor prihoda za njih četvero. ”Svaki je početak težak, trenutno svaki dinar koji zaradim prvo ide u plaćanje kirije i vraćanje kredita ali vjerujem da moje vrijeme tek dolazi i da će se moj trud i rad isplatiti kao i da ću imati sve više mušterija koje će mi ukazati povjerenje” – nada se vesela i nasmijana Amra te dodaje da od države nema nikakve pomoći za mlade da bi pokrenuli neki svoj posao.

Mušterije koje posjećuju njen moderno uređen i savremeno opremljen frizerski salon su starosne dobi od 7 do 77 godina. Poseban popust ima za malu djecu i penzionere. Ambicija joj je da jednog dana napreduje do tog nivoa da uposli i sestru nakon što završi školu te da otvori i frizerski salon za žene za koji kaže treba više finansijskih sredstava.

Izvor: Tuzlanski.ba

(Visited 404 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments