Inovatori iz BiH u Nirnbergu predstavili šest inovacija, a osvojili pet medalja

8 nov

Sa pet medalja za predstavljenih šest inovacija članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH) potvrdili su i na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu ugled koji uživaju na svetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkog stvaralaštva.

Potvrda tome je i poziv koji im je prilikom posete štandu AIBIH uputila delegacija Korejskog udruženja za promociju inovacija: plaćen put, boravak i izložbeni prostor, za Seulski međunarodni sajam inovacija 2016.

Zlatnu medalju dobio je teslićki inovator, Jelenko Marković, za prenosivo postolje za košnice. Iza naslovnih reči stoji mnogo više autorskog rada i kvaliteta inovacije: uz to što se lako prevozi od pčelinjeg pašnjaka do pašnjaka, ovo postolje sprečava mrave, miševe i sve druge štetočine da uđu u košnicu.

Abdulah Smajlović iz Srebrenika dobio je srebrenu medalju za rotacionu sušnicu za voće i povrće. On je uspeo napraviti ogledni primerak, koji je već otkupljen, tako da je samim tim potvrđen kvalitet inovacije.

Bronzane medalje dobili su Fikret Alić, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli – samoadaptivni toplotni izvori, Živko Gelić, iz Kotor Varoši, piramidalni vrtovi i Josip Laštro iz Busovače – uređaj za branje plantažnog bobičastog voća.

Vredno je pomenuti da, za razliku od oduševljenja koje su iskazali članovi korejske delegacije naspram inovacija iz BiH, “delegacija” službenog žirija iskazivala je već na štandu itekako suprotstavljene stavove. Njihove ocene su takve kakve jesu, ali su poprilično diskutabilne, posebno kada se porede sa ocenama istih inovacija na nekoliko prethodnih izložbi, saopšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Nagrade su preuzeli Branka Kolar Mijatović, članica Skupštine i Husein Hujić, generalni sekretar AIBIH.

Blic.rs

(Visited 139 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments