Inovator iz BiH: Selmir Mujagić osmislio Liberty Stand

26 nov

Selmir Mujagić je mladi inovator iz Bosanske Otoke, koji već tri godine živi u Austriji.

Nakon školovanja u Bihaću i Sarajevu, otišao je u Beč gdje je upisao studij na Nacionalnoj akademiji za trgovinu – IT Colleg BHAK10 Wien .

“Za IT Colleg sam saznao od svog najboljeg prijatelja Šaćira, kome se ovom prilikom zahvaljujem jer je upravo taj Colleg bio prekretnica u mojoj životnoj priči. Mnogo lijepih stvari se dogodilo u toku studija. Na samom početku sa profesorima otkrio nekoliko ideja o kojima sam razmišljao i bili su oduševljeni. Prva dva semestra sam bio najbolji u svom odsjeku. Trenutno sam na trećem semestru”, priča za Radiosarajevo.ba talentirani inovator Mujagić.

Iako studira, mladić iz Bosanske Otoke uporedo i radi, te učestvuje na tri projekta. Jedan od njih je Liberty Stand, a na drugom je član tima Sahara Style.

“Moje ideje su se širile dalje, pa tako upoznajem čovjeka koji je bio vrlo zainteresiran za projekte na kojima radim. Rainer mi je ponudio partnerstvo i danas mogu reći da sm jako sretan što sam pristao. Ovo partnerstvo biće ključno za inovaciju koja se nalazi pred nama. Partnerstvo je rezultiralo inovacijom koju smo nazvali Liberty Stand2”, pojašnjava Mujagić.

Liberty Stand je držač, kompatibilan za sve mobitele, tablete, e-books…

Liberty Stand – Mladić iz Bosanske Otoke: Inovator Selmir Mujagić osmislio Liberty Stand
“Njegova primjena je ogromna, zbog toga volim da kažem da ne nudim držač, veeć mogućnosti koje dolaze sa njim. Liberty Stand se sastoji od držača, dva Powerbanka sa po 5.000 mAh te magneta koji omogućavaju da vaš mobitel stavite u bilo koji položaj i pod bilo kojim uglom. Također, funkcionira i kao štap za selfie. Moja ideja je bila ujediniti sve probleme sa kojima se susrećemo i sa druge strane ponuditi jedno rješenje za sve – a ono je Liberty Stand”, kaže mladi inovator.

Polovinom iduće godine, planira pokrenuti kampanju na Kickstarteru, najvećoj platformi za crowdfunding koja ima sjedište u SAD.
“Znanje je bitno , međutim, još je bitnije voljeti ono čime se bavite. Ta ljubav će vas motivirati kada posustanete, kada ste umorni, kada mislite da nema vise rješenja… U svemu ovome, najveća mi je podrška moja familija, pa i moj narod u Bosni koji me oduševio svojom reakcijom. Iskreno, jako sam iznenađen koliko ih se javilo i ponudilo podršku. Prezentiraću svoju zemlju sa ponosom jer neću nikad zaboraviti odakle dolazim.

Rekao bih samo jedno, a to je, život je jako kratak. Nemamo toliko vremena da ga trošimo na besmislice. Vjerujem da u našoj Bosni ima jako puno talentiranih omladinaca koji će sutra biti ponos naše države, ako im se samo pruži prilika kao što se meni pružila. Samo se nadam da neće morati preći dalek put da bi je našli”, poručuje Mujagić.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

(Visited 188 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments