Inost mladih 2016 u Banjaluci: Robot i bodi art iz đačkih klupa

26 apr

Dom omladine u Banjaluci 20.4. je vrvio od mladih naučnika, inovatora, istraživača i umjetnika koji su predstavili izume poput robota koji rješava sve lavirinte, elektronske mješalice za miješanje džema, solarni kolektor za sušenje voća i zdravog bilja i druge.

Mlade ljubitelje nauke i inovatorstava okupila je 18. međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST mladih 2016” na kojoj je 700 izlagača predstavilo 353 eksponata.

Gimnazijalac iz Prijedora Igor Rončević, predstavio je logo robota u obliku automobila koji rješava bilo kakav lavirint uz pomoć senzora.

“Na prednjoj strani robot ima senzor na dodir, a sa desne strane ultrasonični senzor koji mjeri udaljenost. Tu je i senzor za boju koji detektuje cilj. Uz malo muke uspjeli smo doći do izuma koji rješava sve lavirinte”, priča Rončević.

Štand Tehnološke škole iz Banjaluke privukao je najviše posjetilaca gdje se desetak učenica prestavilo bodi artom, fejs pejtingom, izradom frizura.

“Bodi artom se bavim u slobodno vrijeme i u okviru kozmetičke sekcije u školi. Tijelo iscrtavam prirodnim bojama koje ne škode koži i najviše volim da radim cvjetne motive”, kaže učenica ove škole, Marjana Jorgić.

Škola učenika u privredi iz Banjaluke pored brojnih izuma izložila je Teslin transformator bez magnetnog jezgra.

“Naš transformator je prvi bez jezgra i koriste se za eksperimente i bežični prenos energije na daljinu. Izlazni napon mu je oko 400.000 volti”, kaže učenik Ognjen Jungić.

Đaci OŠ “Petar Kočić” iz Prijedora su izložili likovne i vezene radove, električni motor za mješanje džema, solarni kolektor za sušenje voća i zdravog bilja.

“Kolektor smo napravili do limenki piva, obloživši ih stiroporom i postavivši u drveni sanduk, koji smo prekrili staklom”, kaže učenica Ana Stojaković.

“INOST mladih 2016” svečano su otvorili ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić i predsjednik Saveza inovatora RS Milovan Bajić. Komić je rekao da je izložba snažna poruka svima koji žele da se bave inovatorstvom.Bajić je rekao da je zadovoljan podsticajima za rad inovatora i udruženja, te mogućnostima komercijalizacije ideja.

Sajam su obogatili i inovatori iz Srbije, Hrvatske, BiH, a izložena su i dva eksponata iz Egipta, te jedan iz Austrije.Sajam će biti otvoren do sutra.

Tesla

Ovogodišnji “INOST mladih” posvećen je navršavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle i Danu grada Banjaluka koji se obilježava 22. aprila.Organizatori su Savez inovatora i Udruženje inovatora grada Banjaluka, a pokrovitelj Vlada RS i grad Banjaluka. Teme izložbe su informatika, automatika i Teslini izumi.

Banjaluka.com

(Visited 226 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments