Inicijtiva “I kopija vrijedi” srednjoškolaca u BiH

17 nov

asubih-17

Kao mlada osoba koja će sljedeće godine aplicirati na jedan od fakulteta, budućnost mi se čini kao trenutno zatvorena vrata iza kojih me čeka nešto nepoznato.
U Bosni i Hercegovini mladi ljudi su često ograničeni zakonima, očekivanjima, stereotipima, ali i manjkom želje za promjenama. Da li smo dovoljno hrabri da otvorimo vrata koja su pred nama?

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je danas najveća nevladina organizacija za mlade na teritoriji cijele države.
Nakon devet godina rada, devet generacija, svaka se suočavala sa istim problemom. Apliciranjem na fakultete, a za primjer ćemo uzeti kantone. U sedam od deset kantona, mladi nisu u mogućnosti da u jednom roku apliciraju na više od jednog fakulteta.
Šta to zapravo znači za nas?

Ne samo što nemamo mogućnost da upišemo dva fakulteta u jednom roku, nego u slučaju da ne budemo prihvaćeni na fakultetu prvom roku, našu šansu moramo potražiti u drugom, na kojem su šanse za upis znatno manje zbog manje slobodnih mijesta.
Sa više od 1500 članova Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini pokreće incijativu „I kopija vrijedi“ koju promovišemo pod sloganom „Ne daj da ti obrazovanje blijedi, dopusti da i kopija vrijedi“.

Cilj incijative je skretanje pažnje javnosti, a zatim i nadležnih organa vlasti na ovaj problem. Ono ka čemu ASuBiH teži je izmjena zakona na nivou BiH, kako bi građani imali priliku aplicirati na fakultet i sa ovjerenom kopijom svjedočanstva.

Svjesni kompleksnosti izmjene zakona i male svijesti o ovom problemu, incijativa „I kopija vrijedi“ će započeti potpisivanjem peticije u 58 bosanskohercegovačkih gradova, a zatim i online peticijom.

Incijativu započinjemo simbolično 17.11.2016. godine kada se obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca.

Tekst je nastao na osonovu suradnje između ASuBiH-a i hoću.ba

(Visited 491 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments