Imaš li svoj cilj?

9 feb

Amir-Zukic-pressing-Pressing-700x392

Iskustva se stiču vremenom. Kroz taj nezaustavljivi proces koji nas može odvući toliko daleko u svijet naših ciljeva da konačno ostvarimo svoje ideje, a isto tako taj proces može nas baciti toliko duboko da se izgubimo u idejama drugih. Ono što je bitno u tom procesu jeste dobra organizacija vlastitih djelatnosti i planiranje. Samo oni uspješni znaju koliko je bitno planirati i pretočiti na papir vlastiti cilj. Cilj je ideja ili želja koja ima svoj rok realizacije. Dakle, cilj je vezan za vrijeme.

Da li treba vjerovati u svoje snove, ciljeve, ideje, ili se prepustiti svakodnevnici i utopiti u surovu realnost iz koje ništa novo nećemo izvući osim onoga što smo već znali? Naš sagovornik itekako dobro zna šta znači slijediti svoje snove i to može dokazati nizom svojih uspjeha koje je napravio. Novinar, urednik i direktor programa jedne od vodećih televizijskih kuća, Amir Zukić.

Amire, kakvo je za Vas današnje novinarstvo? Da li ima prosperiteta za mlade novinare koji nam dolaze na tržište rada?

Novinarstvo je danas, blago rečeno, postalo profesija u koju mnogi stupaju neozbiljno. Naša profesija postaje za mnoge kao profesija utjehe jer često ljudi misle da se ne mogu pronaći u svojoj struci, da ne mogu ostvariti nešto što bi oni željeli, pa uzimaju novinarstvo i time se bave iako za to nisu spremni. Posao novinara je veoma perspektivan i zahtjevan i ko god se odluči za novinarstvo treba znati da ga tu čega niz dobrih i loših stvari, tipa, da nemate fiksno radno vrijeme, da je to posao od akcije, uvijek morate biti spremni što podrazumijeva dobru informisanost u svakoj oblasti društvenog života. Danas nam dolaze novinari koji vole da brzo odrade svoj dio posla, što ne mora biti nužno dobro i kvalitetno. Ovaj posao je studiozan morate mu se istinski predati da bi kasnije ubirali plodove svoga rada.

Kakva je sloboda medija? Kako se mladi novinari mogu isprofilisati u našoj svakodnevnici?

Situacija u kojoj se nalaze mladi novinari većinom zavisi od njih, na koju stranu novinrstva žele da idu, da li je to zabavni, informativni program, istraživačko novinarstvo, da li su to komercijalne televizije ili javni servisi, sve to igra veliku ulogu u samom profilisanju mladih novinara. Malo je mladih novinara koji imaju smjelosti da se bave istraživačkim novinarstvom. Većinom se počinje od nekih lakših zabavnih tema što je i razumljivo jer istraživačkom ozbiljnom radu potrebno je već stečno iskustvo.

Često su novinari koji žele pokazati objektivnu sliku društva i svakodnevnice na meti uvreda, napada, provokacija od strane političkih moćnika, koji iz straha i potrebe da ostanu na svojim funkcijama prikrivaju pravu istinu o njihovom djelovanju. Takvi novinari na svom putu istraživanja na svim društvenim poljima stoje na braniku pravde i žele raditi svoj posao u skladu sa misijom novinara, da prezentira sliku društva objektivno i nepristrasno. Smatram da svaka ta okolnost treba ohrabriti novinare na tom putu iako je medijska sloboda u izrazitoj krizi. U životu sve je borba, isto je to i novinarstvo. Koliko ćete se boriti za svoje mjesto u društvu zavisi od vas samih. Imate li volju, istinsku želju za to da budete uspješni i jedni od najboljih, onda bez obzira na sve treba ići hrabro koracima naprijed.

Da li je novinarstvo postalo tijesna profesija u smislu da je previše mladih novinara koji čekaju svoje radno mjesto?

Za mlade novinare to ne bi trebalo predstavljati problem. Danas je novinarstvo i na radiju, televiziji, pisanim medijima i još imamo web portale koji su sjajna prilika za mlade jer to je ta internet generacija i sam internet po sebi nije mladima stran. Za radno mjesto niko se neće zauzeti ukoliko vi sami ne tražite prilike, radite na sebi, imate praksu. Poslodavci uvijek traže nekakoga sa iskustvom, treba neko vrijeme provesti u velikom zalaganju, iscrpnom radu. Novinarstvo nije samo showbiznis kao što neki smatraju, tipa kamere, slavne ličnosti. Novinarstvo je puno više od toga i traži puno više ulaganja, što znači trebaš prvo uložiti sebe da bi ti se taj trud isplatio za neko vrijeme. U našoj zemlji postoji mnogo visokoškolskih ustanova koje imaju odsjek Novinarstva/Žurnalistike, kako na državnim tako i na privatnim fakultetima.Ne znači striktno ako ste na državnom ili privatnom fakultetu da ste bolji novinar.Bitno je da imate želju, elementarno znanje sa tih fakulteta i da imate iza sebe nešto što svjedoči da ste u tom poslu, npr. članak, intervju, neki tekst gdje može da se vidi na koji način vi ispoljavate svoje vještine u novinarstvu i uz to naravno malo talenta.

Za kraj našeg intervju poruka za mlade, treba li slijediti svoje snove ?

Apsolutno da treba slijediti svoje snove makar nam se oni činili neostvarivi u datom trenutku. Lijepo je vjerovati u sebe, u svoje snove, to vam daje snagu da idete naprijed i ne odustajte nikada od svojih ideja i ciljeva. Ja sam slijedio svoje snove i da nije tako ne bih bio tu gdje jesam. To je sve nosilo za sobom niz odricanja, ali za svoje snove trebate se nečega i odreći ako je to potrebno. Radite na sebi i ne razmišljajte o tome šta će drugi reći, važno je ono što vi osjećate i mislite da je za vas dobro.

Autor teksta: Nedim Puriš 

(Visited 212 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments