Imam 17 godina i već sedam mjeseci radim kao kamerman

1 nov

Veoma je bitno imati praksu u srednjoj školi, jer tako stičemo naviku da radimo, i pripremamo se za budućnost koja nije nimalo lahka.

Rijad Muharemi pohađa četvrti razred Elektrotehničke škole u Sarajevu. U aprilu 2015. godine odlučuje se obratiti FACE televiziji za sticanje praktičnog iskustva na televiziji. Rijada smo upoznali za vrijeme snimanja, te nam je ispričao kako je biti u ulozi kamermana i dobiti sa 17 godina ovu priliku.

,,U drugom razredu smo odlučivali šta ćemo dalje, na koji smjer, tako sam se ja odlučio za smjer RTV tehničar, i nisam se nimalo pokajao. Došao je i treći razred, novi predmeti, nova interesovanja, pa sam tako počeo razmišljati da počnem raditi praksu na FACE TV, iako je praksa po planu i programu za četvrti razred. Nakon razgovora sa profesorom prakse odlučio sam poslati e-mail FACE TV. Odgovorili su mi i pozvali me na razgovor. Praksu na FACE TV sam počeo u aprilu 2015.godine, i tu sam stekao mnogo znanja i upoznao predivne ljude.“

Da je praksa bitna, ne samo na fakultetu već i u srednjoj školi, prvenstveno zbog sticanja radnih navika, objasnio nam je Rijad u daljem razgovoru.

,,Veoma je bitno imati praksu u srednjoj školi, jer tako stičemo naviku da radimo, i pripremamo se za budućnost koja nije nimalo lahka. Posao kamermana je jako zanimljiv i sada imam priliku upoznati osobe koje sam, prije, gledao na TV-u. Uzbudljiv je i pun izazova, ali ne i stresan, jer kada radite ono što volite to radite sa zadovoljstvom.”

Priliku za sticanje praktičnog iskustva dobili su i dvojica Rijadovih školskih drugara, Alen i Hadir. Na licima ovih mladih momaka primjetna je sreća i zadovoljstvo bez obzira što ne dobijaju naknadu za svoj rad.

,,Ne dobijamo nikakvu naknadu za posao koji obavljamo. Ali, stičemo jedno veliko znanje i iskustvo koje će nam pomoći u daljem školovanju. Trud se isplati, jer ni u jednom poslu se neće toliko putovati i uživati.“

Posao na televiziji, posebno u ulozi praktikanta, nosi sa sobom različite izazove. Nekada se desi da se režija slatko nasmije vašoj nespretnoj situaciji. Međutim, to su trenuci koji se prema Rijadovim riječima pamte i moraju spomenuti.

rijad

,,Jednom prilikom dok sam snimao uživo emisiju FACE LJETO, kolega iz režije mi je tražio marketinško zoom-anje proizvoda ”Laganini” (inače tadašnjeg sponzora). Pošto ja nisam znao da je ”Laganini” sponozor emisije i da je to ustvari šlag, kada mi je rekao da zoom-am ”Laganini” ja sam počeo raditi zoom-in lagano, jer sam mislio da on traži od mene da to lagano snimim, a nisam znao da trebam da snimim prozivod ”Laganini”. Zatim sam čuo smijeh iz režije i onda mi je kolega objasnio šta zapravo trebam uraditi.“

Iako niko ne zna šta budućnost nosi sa sobom, Rijad planira da se bavi ovim poslom u budućnosti. Nakon srednje škole upisat će Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru i suočiti se sa novim izazovima.

Autor: Jovana Kljajić

(Visited 758 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments