Ideja za start-up? Industrija ženske plus-size odjeće obrće milione dolara u Americi

5 jul

Kristin Hansiker (Christine Hunsicker) lansirala je „Gwynnie Bee“, servis za iznajmljivanje plus-size odeće. Najteži deo bio je kako naći dizajnere da prave odeću za punije žene.

Hansiker je videla priliku u ženskoj tekstilnoj industriji vrednoj 120 milijardi dolara: Trećina žena u Americi nose plus-size odeću, a predstavljaju manje od petine onih koje troše novac na odeću. Zato je odlučila 2011. godine da pokrene servis za iznajmljivanje svakodnevne plus-size odeće.

Kako je došla 2014. godina, i posao se sve više proširivao, sve je bilo manje ideja za novu odeću. Hansiker i njene saradnice počele su same da dizajniraju odeću, ali su ubrzo shvatile da je to ozbiljan poduhvat i zaposlile su bivšeg dizajnera koji je radio za „Ralph Lauren“. Takođe, uključivale su i svoje kupce u ceo proces izrade odeće. Slale su članicama haljine u svim veličinama i oblicima i tražile njihove utiske. Dobra stvar kod tržišta iznajmljivanja jeste da se brzo uči, jer ljudi stalno isprobavaju odeću, piše sajt Inc.com.

Posebno je bilo teško uključiti tradicionalne dizajnere, jer su se plašili da se neće uklopiti u tržište plus-size odeće. Problem je u tome što ne treba povećati samo mere kod krojenja, već se ceo obrazac krojenja i šivenja odeće menja. Zato se kompanija odlučila da napravi plus-size obrasce koji će se koristiti u izradi odeće.

Danas, „Gwynnie Bee“ ima ceo tim dizajnera i kreatora obrazaca. Rade sa preko 190 brendova a iznajmljeno je preko tri miliona paketa odeće, većinom prošle godine. „Napravili smo više od 100 miliona dolara preduzetničkog kapitala,“ kažu iz kompanije i dodaju: „Ne radimo sa određenim brendovima koji su javno rekli da preziru sve plus-size kupce. Ali, postoje brendovi koji su izgradili svoje poslovanje na tome da se žena oseća dobro u njihovoj odeći. Žena ne treba da dozvoli da se zbog „drugih“ oseti manje vrednom nego što jeste.“

*Napomena:

Plus-size odeća ne mora da se odnosi samo na ogromne veličine koje se ne mogu naći u standardnim prodavnicama. Plus-size počinje od veličine L.

Bizlife.rs

(Visited 182 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments