Ideja: Osnovali pogon za reciklažu hotelskih sapuna i zaposlili osobe sa invaliditetom

24 okt

Jedinstveni europski projekt recikliranja hotelskih sapuna, koji je prije šest mjeseci zaživio u Solinu, sada je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu “Worldwide Hospitality Awards 2016.”.

Posao reciklaže hotelskih sapuna koji je prije šest mjeseci inicirao splitski hotel Park, a koji obavljaju osobe s invaliditetom, snažno je odjeknuo u svijetu turističkog biznisa i vinuo se u najužu konkurenciju za prestižnu turističku nagradu “Worldwide Hospitality Awards 2016.“, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o priznanju svjetske turističke industrije kojim se njeguju uzorni uspjesi u području brige za okoliš i ljude, ali i o prvom takvom projektu.

Ideju za reciklažu sapuna “izbacio” je direktor “Parka” Joze Tomaš koji je u prizmelju jedne obiteljske kuće u Solinu, uz pomoć nekoliko udruga, fakulteta i Zavoda za zapošljavanje, otvorio pogon u kojem posao pronalazi 46 osoba s invaliditetom. Sada čekaju prve certifikate o ispravnosti proizvedenih sapuna po procedurama EU-a kako bi mirisni paketići krenuli na tržište.

Smanjuje štetan utjecaj na okoliš

Njegova priča iznimno se svidjela svjetskim turističkim managerima “Hospitality ON“, koji traže primjere društvene i ekološke odgovornosti pa je tako “Park” kao inicijator ušao među 10 finalista prestižnog turističkog priznanja u kategoriji “Najbolje inicijative u održivom razvoju i društvenoj odgovornosti“.

Tomaš priča kako danas surađuju s drugim hotelima diljem obale čije domaćice prikupljaju sapune koji im se šalju na preradu kako bi oni proizveli mirisni paketić pod nazivom “Sapo”.

Solinski pogon vrijedan je 180 tisuća eura od kojih je veći dio dobiven iz Europskog socijalnog fonda za razvoj ljudskih potencijala. Projekt smanjuje štetan utjecaj na okoliš, a hotelijerima omogućuje nabavu proizvoda jeftinijih 15-ak posto. I to je razlog za visoku turističku nominaciju.

Net.hr

(Visited 234 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments