Hit priručnik – za prevenciju rodno zasnovanog nasilja među mladima

26 sep

Objavljen priručnik o prevenciji rodno uslovljenog nasilja

Nevladina organizacija Prima objavila je priručnik ”Rodno zasnovano nasilje”, koji predstavlja edukativni materijal namenjen mladima i svima onima koji rade sa njima, bilo u institucija­ma ili u civilnom sektoru.

Priručnik je nastao kao jedna od aktivnosti u okviru projekta „We Choose Non-violence“ – „Mi biramo nenasilje“, a podržan je u okviru Erasmus+ Youth in Action pro­grama.

„Vodeći se činjenicom da u našem društvu ne postoji dovoljan broj obrazovnih programa, niti dovoljan senzibilitet za rodna pitanja i kontinuirano poštovanje ljudskih prava, kreirali smo ovaj priručnik da bismo budućim vršnjačkim edukatorima, edukatorkama i svima onima koji žele da se bave ovom temom olakšali pristup informisanju i razumevanju osnovnih po­jmova i načina prepoznavanja nasilja, te identifikovanju siste­ma podrške u njihovoj lokalnoj zajednici“, navodi se u uvodu Priručnika.

Iako postoje dokazi o porastu nasilja nad ženama i nasilja među mladima, kako se dodaje, nasilje u adolescentskim vezama i nasilje uopšte teme su o kojima se u našem društvu ne govori baš često.

„Ne postoje programi koji se sistematski bave ovim, premda je rad s mladim ljudima koji ulaze u prve veze važan za razvoj kvalitet­nih odnosa i prevenciju rodno uslovljenog nasilja“, ističe se u Priručniku.

Iz Prime smatraju da se ne treba fokusirati samo na nasilje usmereno protiv žena i devojaka kao na izolovan čin koji je počinio određeni nasil­nik, nego i na, kako su pojasnili, povezanost toga čina sa sistemskim tolerisanjem određenih tipova nasilja i upotrebom nasilja kako bi se ostvari­la društvena očekivanja vezana uz rodne uloge i ponašanja.

Urednica Priručnika, čiji je tiraž 200 primjeraka, je izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović-Ivanović, a dizajn je radila grafička dizajnerka Maša Elezović.

Priručnik je objavljen i na engleskom jeziku i dostupan je za besplatno preuzimanje na sajtovima svih organizacija iz 17 država koje su učestvovale u projektu.

Koms.rs

(Visited 165 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments