H:ART projekat: Još jedan sarajevski haustor pretvoren u javnu galeriju

20 jun

Sarajevo je dobilo još jednu javnu galeriju u haustoru, ovaj put u ulici Kranjčevićeva 39 u naselju Marijin Dvor. Ovo je četvrti haustor koji je obogaćen daškom umjetnosti i umjetničke slobode.

160615142.2_xxl

Cilj inicijative je da, kako kažu iz H:ART zajednice, umjetnost postane pokretač interakcije među ljudima, promišljanja o različitim temama i solidarnosti među komšijama i komšinicama.

“Kao odgovor na tamnu svakodnevicu života u bh. društvu, ovom inicijativom želimo živote ljudi u zgradama učiniti ljepšim i slobodnijim ukrašavajući zajedničke prostore umjetninama mladih umjetnika i umjetnica u BiH. Tako naši haustori, u kojima provodimo dio naših života, postaju javne galerije za radove mladih umjetnika i umjetnica i prostori za međusobnu interakciju, promišljanja, kreiranje društvenih vrijednosti i uživanja u lijepom i uzvišenom. Ovaj haustor će trajno postati dom radova mladih dizajnera koji će predstaviti svoja djela u formi minimalističkih plakata”, kazali su iz H:ART-a.

Haustor u Kranjčevićevoj ulici sada je ukrašen umjetničkim djelima s različitim motivima – od naziva starih pjesama popularnih bendova, do životnih poruka, a ukrašen je čak i lift.

H:ART projekat se zasniva na pet principa:
• Svaka osoba zaslužuje da uživa u lijepom i uzvišenom.
• Javni prostori su mjesta gdje se slavi zajedništvo i ljepota.
• Mladi umjetnici i umjetnice su naše blago.
• Svaki haustor zaslužuje da ima srce.
• Umjetnost pripada nama.

160615142.3_xxl

Svi građani i građanke Sarajeva mogu učestvovati u ovom projektu. Ukoliko smatraju da i njihov haustor zaslužuje srce, potrebno je da dobiju pristanak kućepazitelja ili stanara i stanarki za organiziranje izložbe, da pošalju prijavu putem Facebook stranice H:ART te da asistiraju organizatorima pri postavljanju radova.

Četvrta javna galerija u Sarajevu je organizovana u saradnji sa Udruženjem za kulturu i umjetnost CRVENA.

Klix.ba

(Visited 179 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments