Grafički dizajner, Haris Zoranić: Moj dječački san je ostvaren, uz grafički dizajn, bavim se slikarstvom, kaligrafijom i fotografijom

18 maj

Haris Zoranić (25) iz Novog Pazara, grafički dizajner koji je prošle godine preuzeo porodičnu firmu (Mirbergraf d.o.o. Sarajevo) živi i radi u Sarajevu, s nama je podijelio svoju izvanrednu priču o bavljenju grafičkim dizajnom, slikarstvom kaligrafijom i fotografijom. Osim slikanja, bavi se i oslikavanjem murala, arabeski i kaligrafije direktno na zid. On je svestran mladić koji svoju kreativnost ispoljava na mnogo najrazličitijih načina. Njegov osnovni posao je grafički dizajn ali uz to aktivno sudjeluje u pripremi idejnih rješenja, štampe, dorade i cjelokupnog procesa koji u konačnici rezultira finalnim rješenjem.
Kako otkriva, od malena ga je privlačio svijet malih detalja i ljepota koje je želio iz svog ugla prenijeti i podijeliti sa svijetom. Upravo danas ima priliku za to. Njegovi radovi osim zemalja Balkana, otputovali su u Njemačku, Švicarsku, Tursku, Australiju i Ameriku.
-„Još kao dijete sam sklapao i samostalno dizajnirao komade namještaja za lutke svoje starije sestre, a u isto sam vrijeme već sačinjavao svoje prve crteže. Detalja koje sam želio da ovjekovječim na svojim crtežima bilo je mnogo, pa je fotografija i ljubav prema istoj samo produžetak želje da posmatraču ponudim drugačiji pogled na svakodnevni svijet oko njega, obogaćen detaljima i sitnicama koje on možda nije primjećivao prije ili koje je jednostavno uzimao zdravo za gotovo. S toga, danas se bavim slikarstvom, kaligrafijom i fotografijom“ – pojasnio je Haris.-„Svoje radove generalno izrađujem na slikarskom platnu koristeći akrilne boje. Također, radim na papiru i na alu foliji.

Pored slikanja bavim se i oslikavanjem murala, arabeski i kaligrafije direktno na zid. Moj prvi projekat je bio oslikavanje mihraba u Džamiji u Malešićima (Ilijaš). Uslijedio je projekat oslikavanja Džamije u Lasici (Hrasnica). Nakon toga sam bio angažovan na restauraciji Baščaršijske (Havadže Duraka) džamije. Jedan od posljednjih projekata je bio oslikavanje murala, motiv bosanskog ćilima na zidu privatne kuće na Baščaršiji“ – ponosan je Haris koji jednoga dana želi imati svoju galeriju gdje će izlagati svoje radove.

-„Volim optimizam i uvijek sam optimističan. Nastojim da iz svega izvučem ono najbolje. Moja želja je da u budućnosti još više izrazim svoju kreativnost, da budem još bolji u ovom poslu i da što više zidova krase moji radovi“ – poručio je Haris.

Zeda.ba

(Visited 431 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments