Gračanlija dobitnik nagrade za najbolju ilustraciju budućnosti u Los Angelesu

3 aug

Dino Hadžiavdić, mladi arhitekta iz Gračanice, dobitnik je LRH Award of the Illustrators of the Future nagrade za najbolju ilustraciju budućnosti koja je dodjeljena u Los Angelesu (SAD).

Na pitanje kako je saznao za ovaj konkurs Dino se vratio u prošlost: „Jednog, sasvim običnog i nespektakularnog dana, pretraživajući različite programe stipendiranja studija umjetnosti ukazao se i oglas LRH Award of the Illustrators of the Future natječaj. Taj dio priče je počeo 2007. godine! Od tog trenutka, pa do danas, kroz moj folder ideja prošlo je mnoštvo različitih projekata koji nikad nisu ugledali svjetlo dana, ali tu su i još uvijek čuče i čekaju.“
Sudeći po tome možemo zaključiti da nas čeka mnogo zanimljivih projekata koji tek trebaju da isplivaju iz Dininih skrivenih foldera u stvarni svijet u kome će biti realizovani.

„Revolt me usmjerio da istražujem estetske odrednice žanra naučne fantastike, jer takav žanr nije nešto čime se krase zidovi svakodnevnice. Mislim da sa principom današnjice kada se još uvijek obavijamo „onim jučer“, „onoga što je bilo nekada“ i onim „birvaktile“, žanr koji može pokazati svjetliju budućnost vrijedi kultivirati. To je moja odrednica! Ono što me posebno fascinira jeste činjenica da neka ideja koju ste imali prije 10 godina, ideja koju ste ostavili onako u ladicu, počinje da vas proganja dok konačno ne stavite tačku na kraj te priče.  Tako s vremena na vrijeme, iz te prašine nešto ugleda svijetlo dana. Nešto što je bila vaša imaginarna budućnost odjednom je postala vaša realnost!“ ,navodi Dino Hadžiavdić.

Ron Hubbard Writers of the Futrue i Illustrators of the Future takmičenje prima selekcije radova četiri puta godišnje. Žiri je sastavljen od etabliranih imena respektivnih industrija, među kojima su Robert Castillo (The Sopranos, Precious), Vincent Fi Fate (dobitnik Hugo nagrade), Dave Dorman (Dungeons and Dragons), Stephan Martiniere (Star Wars, I Robot, Red Planet), Gary Meyes (Jaws 3, Star Trek), Cliff Nielsen (Star Wars, X-Files, Chronicles of Narnia), Shaun Tan (dobitnik Oskara za The Lost Thing, Wall-E)… (više informacija na http://www.writersofthefuture.com)

Ilustracije Dine Hadžiavdića pristigle su u selekciju takmičenja u decembru 2014. godine.
„Nakon perioda selekcije za tu četvrt, koji je trajao nekoliko sedmica, moja pretpostavka je bila da nisu uspjele da ostvare plasman, budući da nije bilo neke određene obavijesti. U februaru 2016. godine, ovaj puta jednog neobičnog i radnog dana, ujutro po dolasku na posao kod mene je zazvonio telefon. Pretpostavljajući da se sa druge strane nalazi neko od mojih nadređenih kolega, glas direktorice takmičenja, koja je zvala iz Los Angelesa, me šokirao. U tom kratkom razgovoru koji je trajao cijelu vječnost direktorica me obavijestila da su moje ilustracije prošle selekciju i da je potrebno da dostavim ilustraciju na osnovu priče koju će mi dodijeliti!”, ističe mladi arhitekt iz Gračanice i dodaje: “Nagrađena priča pod naslovom „Freebot“, koja je meni dodijeljena napisana je od strane engleskog autora R.M Graves. Moj zadatak je bio da prikažem čovjeka čija priča je ispričana u prelomoj fazi života kada biva prinuđen da donese određene odluke, i na osnovu čega je trebalo da dostavim tri  skice umjetničkom direktoru publikacije. Na osnovu dogovora i smjernica umjetničkog direktora uslijedila je izrada konačne ilustracije. Iz različitih administrativnih razloga o mom učešću su me obavijestili poprilično kasno, tako da umjesto standardnog roka od mjesec dana moja ilustracija je trebala biti gotova za svega nekoliko dana.  Nekoliko sedmica nakon  toga, čekajući direktan prenos dodijele nagada, kojima nažalost nisam mogao da prisustvujem, ugledao sam svoje ime i svoju ilustraciju na telepromteru među imenima nagrađenih autora.“, priča Dino, te nastavlja:

Freebot

Freebot – autor:Dino Hadžiavdić

„Kada bi moju priču pretvorili u film, mislim da bi scenario u toj silnoj brzini mogao napisati u tri rečenice…  Danas me pitaju šta mi nagrada znači! U smislu karijere, nadam se da će me rad odvesti u istom pravcu kao i umjetnike prije mene koje sada ponosno mogu nazvati kolegama. Ono što je meni bitno jeste da je moj rad postao priznat. I dalje stojim iza tvrdnje da mi je sasvim dovoljno da je moj rad, a ne moje ime ono što postaje preoznatljivije, jer odrastajući u društvu u kakvom odrastamo najmanji problem postaje mogućnost i sposobnost, a sve veći problem postaje odnos prema ljudima koji se odluče na nešto što je izvan standardnog okvira.“

Talenat, rad i upornost daju rezultate, pa iako iz Dinine priče možemo zaključiti da plodovi umjetničkog rada često dolaze kasno i krivudavim putevima oni ipak dođu i postanu satisfakcija samom umjetniku, ali i društvu iz koga on dolazi. O potrebi za umjetničkim izražavanjem Dino kaže:

„Jedan blizak prijatelj mojih roditelja mi je jednom kazao kako jedino umjetnost, za razliku od ekonomije ili inžinjerstva, nema svrhu i ne ostvaruje neki konkretan oblik društvene dobiti. Ono što ja mogu da ponudim kao odgovor jeste da je svrha umjetnosti prije svega da prikaže sliku našeg društva, jer način na koji se odnosimo prema vlastitoj kulturi govori puno o tome kako i čemu naše društvo teži. Time rečeno, ono što ja želim jeste da konačno spoznamo vrijednost ideja i vrijednost napora koja dolaze izvan standardnih okvira, budući da živimo u prelomnom periodu kada su takva shvatanja neophodna.”, zaključuje dobitnik nagrade u Los Angelesu, Dino Hadžiavdić.

13835580_10210121452937805_1100044591_o

selekcija ilustracija – autor: Dino Hadžiavdić

Izvor: gracanica.tv

(Visited 412 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments