Glas mladih! Pet stvari koje žele da promijene u svojoj zajednici

5 maj

Svjedoci smo činjenice da se doba naše mladosti razlikuje od perioda mladosti naših roditelja. Osamdesete su bile “lude” godine, međutim, da li su ipak toliko lude kao dvijehiljadite? Koliko se stvari promijenilo i šta to mladi ne bi voljeli vidjeti u svojoj zajednici, donosimo upravo u ovom članku!

asu_crop

1. Prva stvar koju bi svaka mlada osoba promijenila u svojoj zajednici jeste komunikacija među vršnjacima. Ovo je ne samo problem jedne zajednice, nego općenito cijele zemlje. Mladi su skloniji porocima, internetu i kocki nego knjigama i sportu. Vjerujemo da je dosta istomišljenika među srednjoškolcima, posebno među aktivistima koji primijete sve veću pasivnost kod mladih.

2. Nadalje, već je pomenuto da su mlade osobe sklone porocima poput cigareta, alkohola, droge, kocke i interneta. Sve ovo su vrste ovisnosti na koje se tinejdžeri “kače”, a koje se moraju promijeniti. Klađenje osoba mlađih od 18 godina je zakonom zabranjeno, a zanimljivo je da su glavni posjetioci kladionica upravo maloljetnici. Slična je situacija sa konzumiranjem alkohola i cigareta. Ovo predstavlja jedan od ključnih problema koje treba promijeniti u zajednici.

3. Da bi vam bilo zdravo tijelo i zdrav duh, potrebno je da imate zdravu okolinu. Zagađivanje tla, vode i zraka također predstavlja ogroman problem svake lokalne zajednice i svi moramo raditi na rješavanju istog. Ukoliko želite funkcionalno sportsko igralište ili livadu, potrebno je očistiti isto i brinuti se, upravo onako kako se priroda brine za nas.

4. Kao četvrti problem koji su mladi ljudi uočili u svojim zajednicama jeste problem pasa lutalica. Koliko god da ste ljubitelji životinja, morate sebi priznati da psi znaju itekako biti krvoločne i opasne životinje koje često napadaju građane. Očito je da je i ovaj problem zastupljen u mnogo gradova u BiH, te da treba potražiti adekvatan način kako bismo spriječili pse lutalice da naude građanima, a da istovremeno ne ugrožavamo ni najboljeg čovjekovog prijatelja.

5. I na samom kraju, ali nikako manje važna, peta stvar koju su mladi prepoznali kao nedostatak u društvu i stvar kojoj je potrebna promjena jeste humanost društva. Naravno da svaka lokalna zajednica nema iste mogućnosti. Ni svaka porodica ih nema, ali posmatrajući globalno, možemo sa sigurnošću reći da nismo humano društvo.

Dozvoljavamo prosjačenje, kopanje po kontejnerima i sve veći broj nezaposlenih ljudi, a istovremeno imamo i veliki broj starijih koji su sami i traže humanitarnu pomoć, ali je ne dobijaju. Humanost nije samo prikupiti novčana sredsrva onome kome su potrebna. Humanost se ogleda u ponašanju prema prirodi i okolini, prema vršnjacima i profesorima.

U tom smislu, nažalost, sigurno se može reći da nismo humano društvo. Nakon svih ovih činjenica, postavlja se pitanje kako ih riješiti? Odgovor je vrlo jednostavan: aktiviranjem mladih! U ekološke sekcije, humanitarne i aktivističke organizacije. Aktiviranjem u lokalnoj zajednici sprječavamo pasivnost mladih i doprinosimo poboljšanju našeg društva, a to nam je zaista neophodno. Zapitaj se, šta ti kao mlada osoba možeš uraditi?

Hoćeš li danas provesti dva sata za računarom ili ćeš za ta dva sata poboljšati svoju komunikaciju, urediti dvorište oko škole, ili pak pomoći nekon starijoj osobi da pređe preko ulice. Na tebi je!

Ovaj članak je nastao na osnovu suradnje ASuBiH-a i Hoću.ba.

(Visited 1.745 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments