Genijalci koji su nakon otkaza postali uspješni i slavni

19 mar

Šta je zajednično Dizniju, Stivu Džobsu, Ani Vintur i Robertu Redfordu? Svi su oni uspješni i bogati koje otkaz nije demoralisao. Naprotiv, kao da ih je opametio i zacrtao put ka uspjehu.

Možda i vas inspirišu da ne očajavate, već da otkaz okrenete u svoju korist, i razmislite kojim životnim putem želite da idete.

Tomas Edison

Edison je radio u noćnoj smjeni u novinskoj agenciji Associated Press, a noći je provodio eksperimentišući. Jedne noći, slučajno je prosuo kiselinu koja je prošla sprat ispod, do stola njegovog šefa, piše Business Insider a prenosi BizLife.

Otpušten je sljedećeg jutra. Tomas je ipak odlučio da nastavi istraživanje i dobio je svoj prvi patent dvije godine kasnije – električni aparat za bilježenje glasova na izborima.

Stiv Džobs

Kada je Džobs bio u svojim tridesetim godinama, firma koju je osnovao – Apple ga je otpustio.

„Bio sam otpušten, i to veoma javno. Sve što je bilo u fokusu mog života nestalo je, i to me je razorilo”.

Sredinom osamdesetih Džobs je lutao, i pokušavao da shvati čime želi da se bavi. Osnovao je kompaniju NeXT koja se kasnije pridružila Apple-u, i lansirao Pixar studio za animaciju.

Kada se vratio u Apple deceniju kasnije, donio je inovaciju – iPhod, iPhone i iPad.

Volt Dizni

Dizni je 1919. godine otpušten sa svog prvog posla gdje je radio kao kreator animacija za novine Kansas City Star, a razlog je bio “manjak mašte i nedostatak dobrih ideja.”

Zatim se zaposlio u još jednoj firmi koja je ubrzo doživela bankrot. Sa svojim bratom preselio se u Kaliforniju, gdje su osnovali Disney Brother’s Studio, i sve ostalo dio je istorije. I našeg djetinjstva.

J.K.Rouling

Prije nego što je postala poznata spisateljica, Rouling je radila kao sekretarica za London office of Amnesty International. Na poslu je tajno pisala svoje priče o, danas popularnom, čarobnjaku Hariju Poteru. Kada je to poslodavac shvatio, ubrzo ju je otpustio. Otpremnina i socijalna pomoć pomogli su joj da preživi dok se konačno nije usredsredila na pisanje.

Ana Vintur

Ova slavna urednica Vogue-a karijeru je započela kao mlada modna urednica u Harper’s Bazaaru.

Međutim, otpuštena je već posle 9 mjeseci jer urednik nije baš “najbolje” razumio njene inovativne modne trendove. Otkaz je za nju, međutim, bio pozitivno iskustvo jer je odlučila da ne odustane od svog stila.

“Preporučujem svima da bar jednom budu otpušteni,” rekla je Vintur koja je 1988. godine potala glavna urednica Vogue-a.

Robert Redford

Prije nego što je postao slavan glumac, Redford je radio kao radnik na različitim poslovima. Nakon što ga je šef u rafineriji zatekao kako spava, umjesto otkaza dobio je posao na pranju flaša.

Nakon što je polomio stotine flaša, Redford je konačno otpušten. Kasnije se preselio u Njujork i počeo da gradi glumačku karijeru.

Opra Vinfri

Vjerovali ili ne, televizija Baltimore otpustila je Opru jer se “emotivno” uplitala u priče u svojim reportažama.

Glavni producent ove televizije rekao joj je da se ne uklapa u televizijski format večernjih vijesti.

Međutim, ponuđen joj je posao dnevne TV emisije “People Are Talking”, a šou je postao hit. Radila je ovu emisiju osam godina, dok nije oformila svoj “The Oprah Winfrey Show”.

Biznisinfo.ba

(Visited 77 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments