Gdje prestaje poslovni odnos a počinje seksizam?

30 okt

Na oblačenje gledam kao na maskenbal sa drugačijom temom svakog dana. Volim slobodu koju nudi moda, jer je to što navlačim na svoje telo samo moje. Ja ga biram, bojim i kombinujem. Deo je mene i mog identiteta. Ponekad za posao obučem najnoviju haljinu iz Zare, ili tigrasti sako uskladim sa zmijskim pantalonama, a postoje i dani kada jednostavno uskočim u XXL džemper i navučem džins. Zbog odevanja sam na prethodnim poslovima dobijala razne komentare. Žene me uglavnom jure da pitaju gde sam nešto kupila, dok sam kod određenih muškaraca uglavnom prolazila kao “cirkus”, “božićna jelka” ili “jesi se pogledala u ogledalo pre nego što si izašla iz kuće”. Lični favorit i najčešći komentar je: “Da li stvarno misliš da ti te duboke pantalone lepo stoje?”

Sve moje prijateljice koje sam pitala da li prolaze kroz slične situacije odgovorile su potvrdno. Neke su bile kritikovane jer su previše otkrivene, druge pa previše sakrivene. Neke su morale da arče u štiklama od deset santima dok im prsti ne prokrvare, jer jednostavno – takvo je pravilo. Od nas se očekuje da nam je kosa uvek oprana (i po mogućstvu do dupeta), a lak za nokte uvek u istoj nijansi karmina. Ne smemo biti previše obučene, a ni previše svučene. Ni previše debele, a ipak ni premršave. Ni previše ženstvene jer to izaziva, a ni muškobanjaste jer to odbija.

Komentari koje žene dobijaju dolaze najčešće od muških kolega, uglavnom šefova i plasiraju se kao usputne šale. Ti šefovi će retko prokomentarisati koleginu neurednu frizuru, neoprane zube ili pocepane patike iz kojih viri palac, ali će tvoja bluza ipak biti previše prozirna za posao u banci. Da li je to u redu i da li je legalno? Da li su seksistički komentari na poslu mobing?

Devojke koje smo fotografisali obukle su odeću koje su nosile onog trenutka kada je komentarisana.

ANALIZA HALJINE

Godine: 27.

Oblast rada: Mediji.

Izgled komentarisao: Muškarac.

Da li ti je nadređeni: Da.

Koliko dugo radiš na tom poslu: Godinu dana.

Kakav si komentar dobila: Često dobijam komentare na svoju odeću. Volim da pratim modu i isprobavam nove stilove. Poslednji komentar koji sam dobila bio je: „Zašto si u spavaćici došla na posao” uz prateći namig.

Da li si odgovorila: Prevrnula sam očima i otišla u svoju kancelariju.

Kako si se osećala tog dana: Komentari su toliko česti da sam oguglala, pa me više uopšte ne dotiču.

Da li si dala otkaz ili diskutovala o tome na poslu: Ne, trudim se da ignorišem.

Da li si nešto promenila u ponašanju posle tog komentara: Možda osećam malo veći pritisak kada se oblačim na posao i izbegavam neke komade jer znam da će biti prokomentarisani.

Da li osećaš pritisak kada treba da se obučeš za posao: Kao što rekoh, da. I to me nervira.

ANALIZA FARMERKI

Godine: 29.

Oblast rada: Ustanova kulture.

Izgled komentarisala: Žena.

Da li ti je nadređena: Da.

Koliko dugo radiš na tom poslu: Skoro dve godine.

Kakav si komentar dobila: „Te pantalone ti uopšte ne laskaju”. U prevodu: debela si.

Da li si odgovorila: Ne, zacrvenela sam i htela da propadnem u zemlju.

Kako si se osećala tog dana: Iskreno, jako loše. Najteže mi pada što me neko na poslu uopšte posmatra na taj način.

Da li si dala otkaz ili diskutovala o tome na poslu: Ne. Ali mislim da mi se motivacija i želja za radom znatno smanjila. A odlazak na posao počeo baš teško da pada jer sam se plašila novih komentara i osuda.

Da li si nešto promenila u ponašanju posle tog komentara: Pa ne baš, ali sam postala opterećenija izgledom i guzicom nego pre. A što se tiče odnosa sa šeficom, izbegavam njene poglede u širokom luku.

Da li osećaš pritisak kada treba da se obučeš za posao: Da. Mnogo bi mi lakše bilo da imam neku uniformu.

ANALIZA BLUZE

Godine: 26.

Oblast rada: Psihologija.

Izgled kometarisao: Muškarac.

Da li ti je nadređeni: Da.

Koliko dugo radiš na tom poslu: Dve godine.

Kakav si komentar dobila: Pitao me je gde sam izgubila brus.

Da li si odgovorila: Ne, zanemela sam i prebledela verovatno. Srećom mislim da je i njemu u nekom trenutku bilo glupo, pa se brzo povukao. Što ne znači da se komentar ne računa.

Kako si se osećala tog dana: Ljuto, iznevereno, loše. Ne mogu da verujem da je 2016. godina i da takvi ljudi još uvek postoje.

Da li si nešto promenila u ponašanju posle tog komentara: Mislim da je situacija koja se dogodila uticala na nivo moje sigurnosti na poslu i na moje samopouzdanje. Jako sam osetljiva.

Da li osećaš pritisak kada treba da se obučeš za posao: Možda malo, ali još uvek mi je najbitnije kako se ja osećam u onome šta sam obukla.

ANALIZA PANTALONA

Godine: 30.

Oblast rada: Prosveta.

Izgled komentarisao: Muškarac.

Da li ti je nadređeni: Ne, kolega.

Koliko dugo radiš na tom poslu: Dve i po godine.

Kakav si komentar dobila: „Ti baš ne voliš da nosiš suknje?”

Da li si odgovorila: Da, rekla sam da ne volim suknje i da se najbolje osećam u farmerkama i postavila pitanje da li to njemu smeta. Odogovorio mi je da mu ne smeta i da svakako imam lepe noge.

Kako si se osećala tog dana: Neprijatno.

Da li si nešto promenila u ponašanju posle tog komentara: Da, prekinula sam svaki kontakt sa tim kolegom.

Da li osećaš pritisak kada se oblačiš za posao: S obzirom na to da radim sa decom postoji doza opereza, ali oblačim se sasvim kežual i pristojno i mislim da stvarno ne bi trebalo da ima mesta za komentare poput ovog. Posle sam načula da mu se dopadam, ali opet, ovo je bio totalno promašen prilaz.

ANALIZA KOŠULJE

Godine: 29.

Oblast rada: Turizam.

Izgled komentarisao: Muškarac.

Da li ti je nadređeni: Da, direktor.

Koliko dugo radiš na tom poslu: Šest meseci.

Kakav si komentar dobila: Da ne radim u banci, već sam turistički vodič koji treba da se dopadne ljudima, da se slobodno malo „raskomotim”.

Da li si odogovorila: Da. Rekla sam jedno glasno „Svašta”.

Kako si se osećala tog dana: Užasno besno. Htela sam da eksplodiram i zavalim mu šamarčinu. Ali sam ostala mirna.

Da li si dala otkaz ili diskutovala o tome na poslu: Ubrzo posle ove situacije sam se zaposlila u drugoj agenciji. Komentar je bio jedan od povoda da napustim taj posao, ali bilo je još nekoliko drugih.

Da li si nešto promenila u ponašanju posle tog komentara: Da, kupila sam tri nove košulje.

Da li osećaš pritisak kada treba da se obučeš za posao: Sada više ne. Na novom poslu imamo dress code koji je poprilično opušten i dozvoljava da svako bude ono što jeste.

ANALIZA SUKNJE

Godine: 25.

Oblast rada: Recepcija.

Izgled komentarisao: Muškarac.

Da li ti je nadređeni: Da, gazda.

Koliko dugo radiš na tom poslu: Tri godine.

Kakav si komentar dobila: „Šta si se zbabila”

Da li si odogovorila: Ironično sam se nasmejala.

Kako si se osećala tog dana: Pomalo iznervirano, ali jako dobro poznajem gazdu i znam da je budala operisana od mode. Bez obzira na to, par nervnih ćelija mi je otišlo.

Da li si nešto promenila u ponašanju posle tog komentara: Pa možda sam počela da izražavam neki potajni bunt i počela da se oblačim još “bapskije”.

Da li osećaš pritisak kada treba da se obučeš za posao: Ne, stvarno ne smem to sebi da dozvolim.

Pojam zlostavljanja na poslu u srpski rečnik ušao je tek pre šest godina kada je o njemu donet zakon. Kako se navodi u ovom zakonu, seksualno uznemiravanje može biti verbalno, neverbalno i fizičko. Verbalno seksualno uznemiravanje podrazumevaju upravo pošalice sa seksualnom konotacijom, usputna dobacivanja, komentari o izgledu i nedolične predlozi sa seksualnom konotacijom, neprimereni pozivi, SMS poruke i mejlovi, kao i poruke na društvenim mrežama. Prema jednom istraživanju, mlade žene od 20 do 30 godina su najčešće žrtve mobinga.

– Iako je mobing učestala pojava u savremenom drustvu, u Srbiji jos uvek nije dovoljno učestalo prijavljivanje istog jer se zaposleni plaše za svoj posao i često radije trpe mobing na radnom mestu, nego što bi ga prijavili kolegama iz HR-a. S obzirom na to, nemamo tačne podatke o rasprostranjenosti mobinga u Srbiji jer bi istraživanja svakako dala nejasnu ili neistinitu sliku o realnom stanju kod nas – rekla mi je Maja Vukojević, psihološkinja koja radi u odeljenju za ljudske resurse, nekada poznatijem kao kadrovska služba.

– Najbolje je prijaviti ovakvo ponašanje u sektor za ljudske resurse (HR sektor), kako bi kolege dalje preduzele neophodne korake koje bi rešile trenutnu situaciju i sprečile dalji razvoj i javljanje ovakvog ponašanja u organizaciji – objašnjava.

Vice.com

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments