GastroID Sarajevo: Learning by doing

30 dec

GastroID – Centar za obuke u kulinarstvu i ugostiteljstvu je osnovan 2013.godine posredstvom projekta PrilikaPlus, kojeg je finansirala Švicarska agencija za međunarodni razvoj.

untitled

Glavni cilj osnivanja prvenstveno Centra, a sada već Akademije kojom upravlja preduzeće ToFi, je bio ponuditi kvalitetna rješenja u oblasti ugostiteljstva, počevši od obuke radne snage, preko prenošenja know-how sa svjetskog na lokalno tržište, pa do podizanja svijesti o značaju ovog sektora za cjelokupnu ekonomsku sliku države. Program se bazira na praktičnoj, ali i teoretskoj nastavi kod različitih poslodavaca. Krajnji cilj je unaprijediti i podignuti kvalitet svih usluga koje se nude u turizmu i ugostiteljstvu, te tako učiniti Bosnu i Hercegovinu privlačnom turističkom destinacijom.

GastroID u svom programu ima obuke za devet zanimanja, i to: kuhar, pomoćni kuhar, poslastičar, konobar, barmen, recepcioner, sobarica, hotel menadžer i restoran menadžer. Za sva ova zanimanja su, po uzoru na švicarski model, razvijeni nastavni planovi i programi, knjige i priručnici, testni instrumenti, smjernice za predavače, kao i sve ostale stavke koje su neophodne za kvalitetno izvođenje obuka.
Gastroid djeluje u nekoliko pravaca, od kojih su svi pod brendom „byGastroID“ i to: AcademybyGastroID, HotelbyGastroID, CateringbyGastroID i ConsultingbyGastroID. U Akademiji su prije svega angažirani najbolji stručnjaci kao treneri, koji se trude da svoje znanje prenesu na polaznike. Svi treneri su stručnjaci iz određenih oblasti koji, po pristupanju GastroID-u, pohađaju razne andragoške obuke kako bi proces prenošenja znanja bio što lakši. Firma ToFi d.o.o., pod kojom djeluje GastroID je u decembru prošle godine preuzela nekadašnji hotel Brass, danas HotelbyGastroID, a sve za potrebe GastroID Akademije. Pored svega navedenog, obzirom na višegodišnje iskustvo kojim se GastroID može pohvaliti, tržištu su ponudili i profesionalne consulting usluge u kontekstu otvaranja novih ugostiteljskih objekata, počev od idejnih rješenja pa do kompletne izvedbe i stavljanja u pogon objekata, ali i reorganizacije postojećih.

untitled2

GastroID u svakom svom programu obuka dodjeljuje i određeni broj stipendija za polaznike. Pored polaznika koji se samofinansiraju ili ih neko drugi finansira, dodijeljeno je 12 stipendija polaznicima koji su ispunili svoje zadatke na jednom od sajmova zapošljavanja mladih, na kojem su bili gosti.

Rješavanje problema mladih jedan je od ključnih aspekata poslovanja GastroID-a. Mladima treba posao, a poslodavcima kvalitetna radna snaga, te su upravo ove prilike koje GastroID nudi neka vrsta mosta između te dvije strane, koji će riješiti problem mladih i olakšati im put do zaposlenja, a poslodavcima skratiti put do angažiranja nove radne snage. Upravo ti poslodavci su i partneri, kako kompanije ToFi, tako i kroz tri godine postojanja i rada GastroID Akademije. Biti svojevrsna spona između poslodavaca i radne snage je jako težak, ali i zahvalan zadatak.

GastroID team svojim najvećim uspjehom smatra svoje, sada već bivše polaznike, koji su odmah po završetku obuka pronašli posao. Ono čime se ponose je svakako i veoma ozbiljan i profesionalan tim trenera, kojih je u GastroID-u preko 20, a koji spadaju među najbolje stručnjake u svojoj oblasti u BiH.

Svi koji ste spremni svoje znanje i vještine unaprijediti u cilju stjecanja veće konkuretnosti na tržištu rada, te u budućnosti postati jedan od vrhunskih stručnjaka u BiH i šire, obavezno se prijavite na nove edukacije koje će početi već u januaru naredne godine, o čemu ćete biti blagovremeno informisani. Za više informacija posjetite web stranicu www.gastroid.ba ili sam HotelbyGastroid koji se nalazi u Sarajevu, u ulici Nikole Kolumbića Šake br.78.

Svi ste dobrodošli!

Autor teksta: Mirela Šahinović

(Visited 431 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments