Francuski stipendist: Marko je student kojeg zanima hercegovačka kultura i povijest

1 aug

Marko je student kojeg zanima hercegovačka kultura i istorija. Zahvaljujući stipendiji francuske valde, nastaviće svoje studije u Francuskoj.

► Možete li nam se predstaviti ?

Rođen sam u junu 1989. i imam 30 godina. Prijeklom sam iz Mostara u Bosni i Hercegovini, a ljeti, on je jedan od najtoplijih gradova u Evropi. To je grad i sa značajnim potencijalom : izuzetne kulturne i vjerske raznolikosti, ugodne klime i prelijepe prirode. Najviše vremena provodim učeći francuski jezik. Moja druga omiljena aktivnost je da više naučim o kulturi i etno naslijeđu Hercegovine, što je dio mog budućeg studija.

► Zašto ste izabrali Francusku kao destinaciju za Vaše studije ?

Lično govoreći, zaljubio sam se u francuski jezik. Osim toga, sa profesionalnog i akademskog stanovišta mislim da je Francuska sinonim za kulturu i umjetnost. Uvjeren sam da je Francuska odlično polazište za nastavak mojih studija.

► Možete li nam ukratko predstaviti Vaše studije ? Šta bi vam donijelo studiranje u Francuskoj ?

Moje studije odnose se na koncept arhitekture i autentičnog stanovanja u Hercegovini. Radi se o konceptu stanovanja koji je bio sveprisutan u Hercegovini, sve do kraja 1930. Industrijalizacija i mehanizacija poljoprivrede uzrokovale su nestanak tog koncepta. Moja plan studiranja je interdisciplinarni. On spaja različita područja studiranja kao što su arhitektura i građevinarstvo, antropologija, istorija i sociologija. Francuska ima dugu tradiciju očuvanja svog arhitektonskog naslijeđa. Ono zauzima dragocjeno mjesto u francuskoj tradiciji i kulturi i sastavni je dio francuskog identiteta.

► Kako ste saznali za stipendije koje dodjeljuje francuska vlada ?

Već godinu i po idem na kurs francuskog jezika u Francuskom Institutu u Mostaru, zbog čega sam dobro upoznat sa programom stipendija za studiranje posljednjih godina. Prisustvovao sam i seminaru kojeg je organizovala Francuska ambasada u Bosni i Hercegvoini o programu stipendiranja francuske vlade. Sve ovo me navelo da apliciram za stipendiju.

► Šta ste znali o Francuskoj prije nego što ste dobili ovu stipendiju ?

Iskreno, ne baš puno. Volio sam pratiti francusku fudbalsku ekipu, ali francuski jezik mi zaista nije bio omiljen. Sve je promijenilo u ljeto 2016. kada sam otputovao u Francusku na dvije sedmice. Tada sam spoznao da sam imao pogrešne predrasude o Francuskoj i Francuzima, I počeo sam se interesovati za francusku kulturu I njen jezik.

-ba.ambafrance.org

(Visited 34 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments