Francuska dodjeljuje 11 stipendija studentima iz Bosne i Hercegovine

4 jul

Francuska dodjeljuje 11 stipendija studentima iz Bosne i Hercegovine (4. juli 2017.)
Svake godine, francuska vlada dodjeljuje stipendije najboljim bh. studentima koji su odabrali Francusku. Ove stipendije strogih kriterija odnose se na postdiplomske studije i doktorate, a mogu iznositi do skoro 10 000 eura.

Ove godine, 11 studenata je dobilo stipendiju za studiranje u Francuskoj.

Odabrani stipendisti dolaze sa različitih univerziteta, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Tuzli i Sveučilište u Mostaru, a područja studiranja su raznolika : fizika, medicina, inženjerstvo, političke nauke, arhitektura.

Francuska je četvrta svjetska destinacija za prijem stranih studenata. 310 000 stranih studenata u Francuskoj raspolažu istim povoljnim troškovima upisa i istim pravima kao i francuski studenti, čak i ako ne dolaze iz Evropske unije. I najzad, da bi se studiralo u Francuskoj nije neophodno govoriti francuski jezik: sve je više univerziteta na kojima se može studirati na engleskom jeziku.

U cilju savjetovanja studenata koji su zainteresovani za studiranje u Francuskoj, 2015. godine otvoren je ured Campus France u Sarajevu, a 2017. godine u Banjaluci i Mostaru (https://ba.ambafrance.org/Campus-France-za-Vas ).

(Visited 283 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments