FOTO vodič: Kako rezervirati hotel preko Interneta (online)?

8 okt

Danas se putovanja uglavnom organiziraju preko Interneta, pa se tako i smještaj najčešće rezervira internetskim putem. S obzirom da se cijeli postupak isprva može učiniti složenim, odlučili smo napraviti detaljni vodič u kojem ćemo razjasniti najčešće nedoumice vezane oko online rezervacija smještaja.

Gdje potražiti idealni hotel, kako odabrati najbolji objekt, koja je cijena prava, mogu li vjerovati opisu i slikama vlasnika, neka su od pitanja koja se javljaju kod putnika prije nego što odaberu svoju sobu. Ako i vas muče takve brige, ništa zato, probat ćemo vam olakšati cijeli postupak.

Primjer ćemo odraditi na našem sustavu za pretraživanje smještajnih jedinica i uspoređivanje cijena, no postupak se uz manje razlike može primijeniti i na bilo koji pretraživački ili rezervacijski sustav, primjerice Booking.com.

1. Odaberite grad i željene datume

Otvorite tražilicu smještaja i upišite željeno odredište u polje ‘Gdje?’ (npr. Budimpešta). Ispod okvira za upisivanje odredišta, nalaze se dvije ikonice kalendara preko kojih se odabiru datumi dolaska i odlaska, odnosno prijave i odjave u hotel (ili neki drugi smještajni objekt). Ako još niste sigurni kada ćete putovati, odaberite ‘Još nemam određene datume’.

2. Promijenite poredak objekata ili suzite izbor filtriranjem rezultata

Nakon što ste kliknuli ‘Traži’, kreće pretraga, koja vam u slučaju nekog velikog i(li) popularnog odredišta može vratiti stotine objekata. Tu zapravo počinje vaša potraga za idealnim hotelom, hostelom, apartmanom ili što već na kraju odaberete.

Zadani poredak jest po preporuci, odnosno popularnosti. Kod takvog poretka, na prvim mjestima nalaze se među gostima omiljeni hoteli, koji obično podrazumijevaju tri stvari – kvalitetnu uslugu i dobre ocjene, dobru lokaciju i nešto više cijene od prosječnih hotela.

Želite li promijeniti poredak, na vrhu možete odabrati neku od sljedećih opcija – Zvjezdice, Udaljenost od, Cijena i Ocjena korisnika.

Poredak po zvjezdicama

Poredak po zvjezdicama posložit će rezultate ovisno o njihovoj službenoj klasifikaciji, pa će npr. prvi biti hoteli s pet zvjezdica ili oni bez zvjezdica, ovisno o tome odaberete li silazni ili uzlazni poredak. No, ako želite objekte uspoređivati po zvjezdicama, vjerojatno ih je korisnije filtrirati s lijeve strane, gdje stoji podnaslov ‘Promijenite svoju pretragu’, ispod čega je odmah označen broj zvjezdica. Rezultate možete filtrirati npr. tako da se prikazuju samo objekti s četiri zvjezdice, samo objekti s četiri ili pet zvjezdica, samo oni s jednom zvjezdicom itd.

Poredak po udaljenosti

Tražite li hotel u središtu grada ili blizu neke određene lokacije, onda je sortiranje prema ‘Udaljenosti od’ vrlo korisno te vam u primjeru Budimpešte može poredati rezultate ovisno o udaljenosti od Parlamenta ili Zračne luke Budimpešta. Rezultate također možete filtrirati u filterskoj cjelini ‘Mjesta’, pa se tako npr. mogu prikazivati samo oni objekti koji se nalaze u 1. okrugu.

Poredak po cijeni

Poredak po cijeni mnogima je najvažniji, a u kombinaciji s filterima može vam pomoći da brzo pronađete objekt s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Odaberete li taj poredak, na vrhu rezultata će se pojaviti najjeftiniji objekti, što obično podrazumijeva spavaonice u hostelima, gdje dijelite kupaonicu, pa i samu sobu s ostalim gostima. Ako vam je cijena daleko najvažniji čimbenik u odabiru, neki od tih objekata mogli bi biti idealni za vas. Želite li pak privatnu sobu s kupaonicom, na određenoj lokaciji i s određenim brojem zvjezdica, vjerojatno trebate tražiti dalje.

Koristeći filtere s lijeve strane, možemo primjerice odabrati hotele s 3, 4 i 5 zvjezdica, koji koštaju od 0 do 49 eura, nalaze se blizu Parlamenta i imaju ocjenu gostiju od barem 8,0. To nam u našem primjeru ostavlja tri rezultata, pri čemu je prvi studio apartman. Ocjena korisnika iznosi 8,6, nalazi se 900 metara od Parlamenta, ima tri zvjezdice, a košta svega 40 eura za obje osobe. Odličan rezultat za potragu od svega minutu-dvije, zar ne?

Poredak po ocjeni korisnika

Poredak po ocjeni korisnika također je vrlo korisna opcija, pogotovo ako je koristite u kombinaciji s filterima. Tako npr. filterima možete suziti izbor na hotele koji koštaju do 50 eura, nalaze se u 5. okrugu te imaju 3 ili 4 zvjezdice, nakon čega ih se poreda po ocjeni korisnika i bira ovisno o tome kako su prijašnji gosti procijenili određeni objekt.

3. Provjerite komentare korisnika

Ocjene gostiju koje vidite kod nas jesu ocjene koje su dali stvarni gosti hotela. Naime, sustav funkcionira tako da gost koji je platio svoj boravak nakon isteka tog boravka dobije poziv na ocjenjivanje sobe/apartmana, čime se izbjegava mogućnost da netko tko nije bio gost hotela ostavi komentar i ocjenu.

Ocjene koje se prikazuju kod nas dobivene su iz više izvora, pa kod nekih objekata označavaju prosjek ocjena korisnika više rezervacijskih sustava (npr. gostiju koji su određenu sobu iznajmili preko Hotels.com i Venere.com). Uz ocjenu, možete vidjeti i kratke komentare dobivene na temelju velikog broja osvrta, primjerice ‘Izvrsna usluga’ ili ‘Dobra vrijednost’.

Želite li vidjeti cjelovite komentare korisnika, trebate odabrati nekog ponuđača navedenog ispod naziva objekta (npr. Hotels.com), nakon čega ćemo vas preusmjeriti na njihove stranice, na kojima možete vidjeti detaljne komentare gostiju.

4. Provjerite sve detalje na stranicama ponuđača

Najvažnije informacije, poput cijene, lokacije, vrste sobe i sl. možete vidjeti već kod nas, no svi detalji, uvjeti i odredbe za vas kao gosta nalaze se na stranicama ponuđača (npr. HostelBookers.com). Ako se neki od podataka prikazanih kod nas razlikuje u odnosu na ono što vidite na stranicama ponuđača, uvijek vrijedi ono što piše na stranicama ponuđača, s obzirom da mi uspoređujemo cijene i ponude, no sobu zakupljujete izravno kod ponuđača.

Neke od stvari na koje trebate obratiti pozornost jesu informacije o sobi, je li u cijenu uključen obrok, koji su uvjeti otkazivanja rezervacije, otkada se možete prijaviti u hotel i do kada se trebate odjaviti, ima li smještajni objekt parkirališna mjesta te jesu li ona uključena u cijenu, plaća li se rezervacija u potpunosti unaprijed i sl.

5. Rezervirajte sobu/apartman

Nakon što ste provjerili sve detalje i uvjerili se da je sve u redu, možete nastaviti prema posljednjem koraku rezervacije. On se obično sastoji u popunjavanju informacija o gostu (vama) i upisivanju podataka potrebnih za provedbu transakcije.

U posljednjem koraku obično trebate navesti svoje ime i prezime, vrstu kartice kojom plaćate, broj kartice i sigurnosni kôd (CCV) kartice. Završetak rezervacijskog procesa obično je vrijeme kada vam se nudi opcija upisivanja napomene iznajmljivaču, pa tako npr. možete najaviti da ćete se u hotelu pojaviti u 20 sati, kako biste izbjegli eventualno poništavanje rezervacije (neki smještajni objekti poništavaju rezervacije ako im ne najavite da dolazite znatno kasnije od početka vremena za check-in).

U posljednjem dijelu obično su navedeni i kratki uvjeti i odredbe najma, koje je dobro provjeriti prije odobravanja transakcije.

Putovnica.net

(Visited 169 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments