Festival ulične umjetnosti od 7. do 9. jula: Sarajevo će ponovo oživjeti kroz kulturu i umjetnost

6 jul

Nastupom u Velikom parku u Sarajevu Gudački kvartet MAS 7. jula s početkom u 17 sati otvoriti će treći FUU Festival ulične umjetnosti Sarajevo, čiji ovogodišnji slogan glasi “Tvoj grad, tvoja umjetnost“.

Program nastavlja Arlekin iz Makedonije sa svojim klaunovskih i cirkuskim vještinama i žongliranjem, dok će u Radićevoj ulici biti upriličeno otvorenje samostalne izložbe Nine Komel. U 21 sat Festival se seli u Sarajevski ratni teatar SARTR gdje će biti prikazani dokumentarni filmovi “Trenutak sreće“, “Budimo gradić“ i “FUU 2015“ posvećeni uličnoj umjetnosti.

– Drugog dana FUU-a, u 11 sati otvara se Art Market u Velikom parku i trajat će do nedjelje do 20 sati. Art Market će zvanično biti otvoren koncertom udaraljki, nakon kojeg će se moći poslušati “Poezija za sve“ Mirjane Đan. Nešto kasnije, u 14.30 sati slijedi “Ples iznad svega – od tanga do hip-hopa“. U Radićevoj ulici Ahmed Gabr predstaviti će umjetničke tetovaže rađene kanom (13 sati), Maida Hodžić izložiti će radove pod nazivom “Futurizam“ (13 sati) i Denis Štrbo izložbu fotografija “Crno bijeli svijet“ (14 sati)- istakli su iz FUU-a.

U 17 sati slijedi “Artist talk“ sa umjetnicom Ninom Komel i otvorenje izložbe “Scream Sarajevo“ Romana Kuduzovića u 19 sati. U 20 sati otvara se izložba “Vinil“ i prikazuju se dokumentarni filmovi o uličnoj umjetnosti. Za kraj drugog dana FUU Festival ispred Tržnice će se desiti koncert iznenađenja na kojem će nastupiti Kombinovani sastav braće Hadžiosmanović i Irhad Baručija street impro. Koncerti počinju u 20.30 sati.

U nedjelju, 9. jula od 10 sati u Velikom parku počinje i dječiji program sa muzičko-scenskom, teatarskom i gimnastičkom radionicom. Najmlađi posjetioci će imati priliku da se druže sa Arlekinom i upoznaju klaunovske i cirkuske vještine žongliranja. U 16 sati u Ulici Maršala Tita nastupa Mirjana Đan sa “Poezijom za sve”.

– Papagajka je ove godine objekat od posebnog značaja i specijalna pažnja je posvećena uređivanju i programima koji će se održati u ovom bloku zgrada. U 18 sati održat će se koncerti klavirski trio i klavir solo i otvorenje izložbe “Život bez styla (je nemoguć)“. Zatim slijedi monodrama “Kafana kao zločin“ Aldina Tucića i koncert gudačkog kvarteta “Sarajevo Sinfonietta“. Posjetioci FUU-a imat će priliku pogledati murale u Papagajci umjetnika Rikarda Druškića, Ljubomira Todorovića i Ljiljane Galušić, kao i obnovljeni mural Mensura Demira i Borisa Stapića u ulici Musala- naglasili su iz FUU-a.

Treće po redu izdanje FUU festivala završit će u Papagajci koncertom Jazz ansambla Muzičke akademije predvođenim Sinanom Alimanovicem s početkom u 21.30 sati. U pitanju je multimedijalni događaj na otvorenom čija su pozornica različiti dijelovi grada, popularizirani i zapostavljeni, gdje publiku čine svi oni koji dođu ili se slučajno zateknu tamo gdje se dešava neki dio festivala.

Faktor.ba

(Visited 119 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments