Faruk Adilović: Otišao sam na studije u Istanbul i smatram da je ovo bio najbolji izbor za mene

13 feb

Studiranje u inostranstvu donosi mnogo prednosti i benefita koje se odraze na daljnje razvijanje karijere. Sam odlazak u stranu zemlju može predstavljat mnoštvo prepreka poput prilagodbe, jezika i kulturnih razlika. Jedan od rijetkih mladih ljudi u BiH, Faruk Adilović (22) već je prošao proces prilagodbe i to u gradu na dva kontinenta, Istanbulu. Faruk studira na Yeditepe Univerzitetu (Odsjek za biznis i administraciju) smjer: Finansije, a s nama je podijelio svoja iskustva.

„Već od prvog razreda srednje škole sam imao namjeru nastaviti školovanje u inostranstvu. Četiri godine kasnije, po završetku IB Programa u Drugoj gimnaziji Sarajevo, cijeli svijet mi je bio na dohvat ruke. U početku svi putevi su bili usmjereni ka “američkom snu”. Međutim u stvarnosti, osim za najbolje, u Sjedinjenim Državama i nema mjesta za studente kojima je potrebna finansijska pomoć tokom studija. Nakon prijava na mnogobrojne univerzitete širom svijeta od prijatelja sam saznao da je otvoren konkurs za turski univerzitet. Nisam imao šta izgubiti i nakon detaljnog istraživanja aplicirao sam na Yeditepe. „

Svake godine u Turskoj ambasadi u Sarajevu izlazi konkurs za stipendije, koji se objavljuje u martu ili aprilu. Ovaj konkurs je moguće vidjeti na službenoj stranici ambasade, samim odlaskom ili telefonskim pozivom ambasade u Sarajevu, gdje se mogu dobiti detaljne informacije.

„Aplikacija je bila jedna od jednostavnijih, srednjoškolska diploma, dva pisma preporuke, pismo motivacije i urađen TOEFL ispit sa minimalnim rezultatom od 80 bodova. Nakon par mjeseci saznao sam da sam primljen sa 100% stipendijom. Otišao sam na studije u Istanbul i smatram da je ovo bio najbolji izbor za mene.“

10372076_10208513249809181_3717650141777980658_n

Odlazak na studij u tada nepoznati grad, zemlju, je prva stepenica u neovisnosti. Sama prilagodba u novu kulturu, je učinkovit proces za bilo kojeg pojedinca, po pitanju izgrađivanja ličnosti.

 

„Svaka velika promjena je vrlo zahtjevna, takva je bila i ova. Prva godina je period navikavanja, sve je tako novo i interesantno. Tu su izlasci, novi ljudi, cijeli grad koji samo čeka da bude istražen. Nakon prvobitne euforije dosla je druga godina. To je bila najteza godina u smislu da više nisi turist, a također se ne osjećaš kao da si kod kuće u svojoj zemlji. Već u trećoj godini studija navika preuzima i uklopio sam se kao da sam uvijek bio ovdje.Najvažnije što sam naučio je brinuti o sebi i unutar kuće i u smislu administrativne pismenosti. Niko neće prati veš za tebe niti će koristiti komplikovanu mrežu istanbulskog javnog prevoza da se suoči sa birokratskim paklom turskog administrativnog sistema.

Također poznavanje još jednog stranog jezika.“

 

12472693_10206779359176165_6105731566078591546_n

Od Faruka smo doznali, koje su to prednosti i mane ove ogromne euroazijske države..

„Velika mana Turske je to što mnogi, uključujući i mlade, ne poznaju strani jezik što u početku limitira mnoge stvari novim studentima.

Prednost je veća mogućnost za bolje plaćene poslove u svim sektorima.“

Za kraj intervjua ostavili smo Farukovu poruku za sve mlade ljude u BiH, za koju se nadamo da će imati pozitivnu motivaciju na nekoga. 🙂

„Preporučujem da se iskoristi svaka prilika za prisustvo seminarima i akademskim kongresima u i izvan BiH vezane za studije ili interesovanja. Ovim se nadopunjuje znanje tokom studija i predstavlja sliku studentima o realnoj situaciji u njihovim sektorima.

I najbitnije, volontiranje ili praksa tokom studija. Volonterski rad potiče korištenje cjelokupnog stečenog znanja, stvara radnu naviku i pruža dublju spoznaju u praktični rad u struci.“

Farukovi planovi nakon studija su da par godina radi u struci, u velikim turskim holdinzima ili međunarodnim kompanijama. I pod pravim uvjetima želi se oprobati u poduzetništvu. Želimo mu svu sreću u tome.

 

 

(Visited 1.587 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments