U šest gradova BiH otvorena “Evropska Noć istraživača 2017”

29 sep

U cijeloj Evropi danas Evropska Noć istraživača, događaj koji ima za cilj popularizaciju nauke i znanja.

Večeras je tako i u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu i obližnjim muzejima, ali i u Banja Luci u Banskom dvoru i još osam lokacija u gradu, u Mostaru na Španskom trgu i još nekoliko lokacija, u Bijeljini u Kulturnom centru „Semberija“, u biznis centru u Goraždu i u Travniku na Sveučilištu/Univerzitetu Vitez.

Kao i prethodnih godina, posjetiteljima se predstavljaju razni izlagači na štandovima, specijaliziranim predavanjima ili različitim događajima.

Manifestaciju je otvorio zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno koji je kazao da je nauka nešto što svi trebaju slaviti te da večerašnja noć treba biti posvećena slavlju i zabavi.

“Ako se budete zanimali za istraživanje, to je dugoročno ulaganje u budućnost svih mladih naraštaja koji su večeras ovdje”, poručio je.

Dodao je da je Europska unija itekako zainteresirana za saradnju te da imaju različite otvorene programe na koje mogu aplicirati svi zainteresirani iz BiH.

Također je naglasio da je otac tri djevojčice te da u budućnosti želi vidjeti veliki broj naučnica.

“Budite naučnice, računamo na vas”, zaključio je Sinno.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović kazala je da je to ministarstvo osiguralo učešće BiH u programima Europske unije namijenjenih nauci i istraživanju.

“Preduzimamo potrebne aktivnosti da se osigura plaćanje ulazne karte za članstvo u ovim programima kako bi ti fondovi bili dostupni našim naučno-istraživačkim institucijama”, pojasnila je.

Pristupajući ovim programima, dodala je ona, BiH je i zvanično dio europskog istraživačkog prostora te ima obaveze i prava jednaka kao sve druge organizacije iz zemalja članica EU.

Naglasila je da Ministarstvo civilnih poslova BiH u svom budžetu ima sredstva kojima podržava i sufinansira projekte iz oblasti istraživanja i inovacija te da će ove godine prvi put dodijeliti nagradu za doprinos u oblasti nauke.

“Vjerujemo da ulaganjem u nauku, ulažemo u budućnost”, zaključila je.

Slogan ovogodišnje manifestacije je: “Kreiramo bolje sutra”.

Ove godine je i platforma Hoću.ba bila dio noći u kojoj je sve moguće.

Slike/Radiosarajevo.ba

(Visited 90 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments