ERASMUS+: Majdino iskustvo u Italiji

19 sep

Majda Hanić, Univerzitet u Bolonji, Italija

Tokom boravka na Univerzitetu u Bolonji, kao studentica italijanskog jezika, prvenstveno sam imala mogućnost unaprijediti svoje znanje i komunikacijske vještine italijanskog jezika, ali i engleskog i španskog. Univerzitet u Bolonji ima, u vremenskom smislu, dugu tradiciju i ima kapacitet da pruži razne usluge studentima. Univerzitet u Bolonji je najstariji univerzitet na svijetu te kao takav pruža mogućnost studentima da usvoje znanja i vještine prema italijanskom sistemu obrazovanja, kao dijela europskog obrazovnog sistema.

Srednjovjekovna arhitektura grada je ono po čemu je Bolonja prepoznatljiva i ono što joj daje poseban šarm. To je univerzitetski grad koji predstavlja mjesto susreta raznih kultura i nacija, od Amerike, Azije sve do Australije. Erasmus+ stipendija namijenjena je da u finansijskom smislu pokrije sve troškove studentskog života, pri čemu se podrazumijeva da student ima skromne zahtjeve. Prvi mjesec u Bolonji je za sve studente problematičan kada se govori o nalasku smještaja, jer je ovaj grad, grad u koji dolazi veliki broj stranih studenata. Stipendijom sam uspjela da pokrijem sve troškove života, ali i da uštedim i da u slobodno vrijeme proputujem čitavom Italijom.

Bitnu ulogu i sastavni dio Erasmus+ programa također čini i sklapanje prijateljstva i druženja. On predstavlja „most“ koji povezuje kontintete, države i nacije. Predstavlja najljepšu uspomenu koji može imati svaki Erasmus+ student. Mislim da Erasmus+ daje priliku studentu da uči i da se u akademskom smislu usavrši. Također, bitnu ulogu igraju i profesori koji studentima omogućuju takvu priliku. Kooperativan odnos profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i koordinatora iz Službe za međunarodnu saradnju na Univerzitetu u Sarajevu mi je omogućio da brzo razmijenim potrebne dokumente za konkurs.

Profesori sa Univerziteta u Bolonji i Filozofskog fakulteta pokazali su posvećenost i kooperativnost kada je riječ o predmetima, korisnim informacijama te materijalima potrebnim za studij. Erasmus+ predstavlja priliku za svakog studenta da ode na neki drugi Univerzitet te se prilagodi novom akademskom ambijentu i nastavlja se usavršavati u oblasti kojoj se bavi. Svaka razmjena predstavlja idealnu priliku da se predstavi i naša kultura i tradicija, ali ujedno i naš Univerzitet. Erasmus+ otvara perspektivu i širi vidike u daljnjim stručnim razmatranjima. Hrabrost je krenuti u nepoznato, ali je Erasmus+ vrijedan toga.

Erasmus-unsa.ba

(Visited 717 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments