Emina Mešić fotografisala za Vogue

18 okt

Uspješnih mladih ljudi nam ne manjka. Jedna od takvih je Emina Mešić, studentica farmacije iz Živinica. Pored ljubavi prema farmaciji, otkrila je i ljubav prema fotografiji. Od toga je napravila biznis, a neka od njenih najboljih djela krase i stranice popularnog magazina Vogue.

Emina Mesic

Brda, doline, rijeke, jezera, bosanske kuće i njeni ljudi, dio su njenog umjetničkog opusa. Ova studentica farmacije veliki je zaljubljenik u zavičaj i kroz objektiv hvata neponovljive momente savršenstva prirode. Sada, sa novim aparatom kojeg je dobila zasluženo.

“Radilo se o nagradnoj igri na kojoj sam uzela učešće u sklopu fotokonkursa. Tako sam poslala jednu fotografiju, naravno, prirode. Osvojila sma prvo mjesto i osvojila sam fotoaparat kojim uspješno bilježim još fotografija”, kaže Mešić.

Učestvovala je na mnogim domaćim izložbama i osvajala nagrade. Dragi su joj i rezultati sa mnogobrojnih fotokonkursa.

“Prvo mjesto na konkursu na temu „Trenuci sreće mladosti treće“ u organizaciji Crvenog križa FBiH, zatim prvo mjesto na konkursu „Spreman, spašen“ na kojem sam osvojila aparat i prvo mjesto na fotokonkursu Inspired magazina iz Austrije na kojem sam osvojila prvo mjesto i fotografiju u njihovoj galeriji”.

Samouki je fotograf. Željna znanja iz ove oblasti, pronašla je konkurs portala italijanskog magazina Vogue. Aplicirala je, ne očekujući puno. Želja joj je bila da njene fotografije izađu van granica BiH. Pokušala je sa nekoliko fotografija. Na kraju, otišle su do Amerike.

“Oni su prihvatili još par mojih fotografija. Nakon toga stigla je ponuda iz marketinške agencije Art&Commerce iz New Yorka sa kojima sam 2013. potpisala ugovor i uspješno sarađujemo evo već dvije godine. To je kompanija koja se bavi prodajom umjetničkih fotografija i pomaže mladim fotografima da izađu iz anonimnosti”, otkriva Mešić.

A kakav je osjećaj kada fotografije iz Živinica završe u New Yorku?

“Osjećaj je fantastičan. Pogotovo kad znaš da si uspio iz nekog malog mjesta, izašao iz potpune anonimnosti bez dodatnog vjetra u leđa. Jednostavno, moj radi i motivacija , to mi je bio vjetar u leđa da ja nastavim”.

Emina Mešić jedinstven je primjer kako za dobar posao nije potrebna skupa oprema, već samo truda i dobre volje. Emina je kroz slike bosanskoherecegovačkih krajolika pokazala kako mladi iz BiH mogu, ipak, biti konkuretni na svjetskom tržištu.

Izvor: N1

(Visited 321 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments