Elma Kapur Bašić i Muamera Brkić Salkić: Kompanija koja ima timove sastavljene od žena i muškaraca može samo profitirati

9 mar

Elma Kapur Bašić i Muamera Brkić Salkić zaposlenice su kompanije MIBO komunikacije. Nekadašnje studentice Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Elma i Muamera sa nama su podijelile svoja iskustva rada u IT sektoru.

Kako ste, i kad, odabrale baš IT za svoje polje djelovanja? Smatrate li da je došlo do promjena u IT svijetu od perioda kada ste se vi odlučile za ovaj sektor?

Elma: Glavni razlozi odluke za IT sektor su bili moja prirodna sklonost ka fizici i matematici, želja za budućim pozivom koji će intelektualno biti stimulativan i tjerati na cjeloživotno učenje, zanimanje koje je po prirodi internacionalno i ima budućnost. Pokazalo se da sam odabrala dobro. Mislim da se dešavaju pozitivne stvari u IT svijetu, sve više srećem žene u ovom poslu.

Muamera: Kroz srednju školu sam zavoljela matematiku i informatiku kao predmete i tako sam shvatila da se želim baviti prirodnim i tehničkim naukama. Elektrotehnički fakultet je nekako bio logičan izbor u mom slučaju. Mislim da su se desile razne promjene u IT svijetu po pitanju žena od tada, a to se nekako najviše vidi i osjeti na sve većem broju žena u ovoj branši.

Da li mislite da ste donijele dobru odluku i zašto?

Elma : Apsolutno. Kada se ujutro probudim i znam da sa voljom idem na posao, to je moja potvrda toga.

Muamera: Ja se vodim onim da u životu nema loših odluka, nego samo životnih lekcija. Čovjek sebi mora dozvoliti slobodu istraživanja da bi pronašao sebe.

Kako se nosite za IT izazovima koje poslovna svakodnevnica donosi? 

Elma: Upornost i rad. Dvije osobine bez kojih ne možeš biti uspješan u bilo kojoj profesiji.

Muamera: Sve zavisi od situacije do situacije. Meni je na početku karijere dosta pomogao dobar kolektiv i dobar odnos sa kolegama i kolegicama. Uz naporan i konstantan rad svi izazovi se mogu savladati.

Šta biste izdvojile kao prednost karijere u IT sektoru?

Elma: Mi živimo u IT svijetu. Imam tu sreću da radim u dinamičnom, inovativnom sektoru koji se jako razvija kako na lokalnom tako i na internacionalnom nivou. Imamo mogućnost sretanja kolega iz različitih internacionalnih kompanija te na taj način obogaćujemo sopstvena znanja i kompetencije. IT tržište Bosne i Hercegovine je jako živo i svijetla je tačka na tržištu rada. Trenutno IT tržište omogućava zapošljavanje velikog broja ljudi.

Muamera: Kao osnovnu prednost karijere u IT svijetu bih izdvojila mogućnost brzog zaposlenja u različitim sektorima i kompanijama. Dinamičan i brz razvoj tehnologija tjera nas da svakodnevno napredujemo, edukujemo se i usavršavamo svoje profesionalno znanje.

Prema vašem iskustvu, šta treba da mijenjamo u zemlji, od obrazovnog i odgojnog, do profesionalnog, da bi djevojčice i djevojke bile ravopravne učesnice u razvoju IT industrije, a time i u razvoju društva? Šta možemo učiniti da izbalansiramo odnose?

Elma: Ja sam dijete koje je odraslo u 80-im kada su kao uzori uzimane jake i sposobne poslovne žene. Svoju kćer učim da ne postoji stvar koju ne može napraviti  ili posao koji ne može obavljati. Nije bitno da li si djevojčica ili ne. Ti si ta koja određuje način na koji će tvoj život se razvijati. Obrazovanje je isto i za djevojčice i za dječake. Dakle, na nama je da ohrabrimo djevojčice da idu tim putem. Rad u IT industriji omogućava mladim ženama da se razviju intelektualno, da ostvare veliki nivo nezavisnosti te da finansijski ostvare sopstvenu budućnost. Danas žene zaposlene u ovoj branši mogu lijepo da žive od iste zahvaljujući sopstvenoj pameti i radu i naša je obaveza da im to kažemo bilo kao majke, sestre, prijateljice.

Muamera: Mislim da sve kreće od malih nogu pa i sami balans položaja muškarca i žene u društvu. Ukoliko dijete učimo da su dječaci jači i sposobniji, pravimo grešku i sa tom predrasudom se suočavamo i kasnije. Potrebno je dosta truda i vremena uložiti na pravilan odgoj djece, pa onda i na obrazovanje. Djeca su često prepadnuta matematikom koja je opet ključna ka razvijanju logičkog razmišljanja. Dodala bih još da se zaista mora ići u korak sa tehnologijom kada je u pitanju informatika, a ne djecu učiti nekim stvarima koje su bila aktuelna prije 10-15 godina.

Kako je raditi okružena uglavnom muškarcima? Smatrate li se ravnopravnim kolegicama? Mislite li da je za uspješan projekat bitan zajednički rad muškaraca i žena?

Elma: Svojevremeno sam bila jedina žena/ djevojka u sektoru i bila sam odlučna da pokažem da taj posao mogu raditi i žene, ako ne isto onda i bolje. Danas je situacija puno bolja. Mnogo mladih kolegica čine naš kolektiv i svojim znanjem pomažu uspjehu naše kompanije.  Što se tiče kolega mislim da imamo korektan odnos. Svi vrednujemo jedni druge prema rezultatima. Kompanija koja ima timove sastavljene od žena i muškaraca može samo profitirati. I jedni i drugi donose sopstveni pogled na određene probleme i tako se savršeno nadopunjuju u ostvarivanju ciljeva kompanije.

Muamera: Saradnja je neophodna u svakom vidu poslovanja, jer pojedinac teško može opstati sam u današnjem brzom razvoju tehnologije. Ja imam dobro iskustvo u poslovnom radu sa muškarcima. Smatram da je za uspješan projekat bitan kolektiv koji čine i  muškaraci i žene.

Koja je vaša poruka djevojčicama koje sanjaju da promijene svijet svojim inovacijama i IT rješenjima?

Elma: Samo naprijed. Sky is the limit!

Muamera: Moja poruka svim djevojčicama jeste da treba da se suoče sa strahovima i prevaziđu stereotipe o ženama u IT svijetu jer uz veliki trud možete postići sve što želite.

 

Itgirls.ba

 

(Visited 120 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments