Ekonomistica i nastavnica geografije Enisa Bezdrob Cerić: Nezaposlena ali ne i besposlena

13 jul

Enisa Bezdrob Cerić iz Goražda, koja danas živi u Sarajevu, završila je Ekonomski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu – Poslovna škola, finansijsko računovodstveni smjer kao i Prirodno matematički fakultet na Univerzitetu u Sarajevu na kojem je stekla zvanje nastavnice geografije danas je nezaposlena ali ne i besposlena.

13567083_592407220920446_6438150416147712007_n
Imala je priliku raditi posao u struci, u školi kao nastavnica ali i kao ekonomistica u jednoj od firmi u kojoj je promijenila nekoliko sektora, od marketinga i maloprodaje, do finansija, računovodstva i kontrolinga, unatoč iskustvu, ipak je ostala bez posla. Tu nije bio kraj njene karijere i želje za radom.

-„Ideja o pravljenju torti od kartona (punjene slatkišima) je nastala spontano. Prijateljica čija je kćerka starija dan od moje mi je pokazala tortu koju je napravila za svoju kćerkicu, a kako se bližio rođendan, mama je odlučila da svoju princezu iznenadi s jednom sličnom tortom. Šablon smo donijeli iz Banja Luke i tako je krenulo. Djevojčica je odnijela svoju tortu u vrtić da počasti drugare i učiteljice. Budući da se ni učiteljice nisu ranije susretale s takvom tortom napravile smo pravi BUM“ – otkrila je Enisa početak svog malog biznisa za kojim su svi „poludjeli“.

Samo nekoliko dana nakon njene prve torte koju su probala djeca u vrtiću, stigla je i prva narudžba.

„Učiteljica me zamolila da i njoj napravim jednu tortu s tri sprata. Bile su to roze princeze koje su moja prva prodaja i zarada od torti. Torta je otišla u drugi vrtić i onda se desio domino efekat – preporuke, potražnja i pokretanje stranice. Tako su nastale „Torte iznenađenja“ jer smo svi bili iznenađenji razvojem situacije i potražnjom za našim tortama. Budući da je to bio period kada sam dobila bebu, bila sma na porodiljskom, beba mala, male obaveze prema njoj, imala sam dovoljno slobodnog vremena koje sam umjesto u gledanje serijskih programa iskoristila, kako ja to volim reći za „serijsku proizvodnju“. Naime, pošto živimo u takvoj državi, da sam nakon prvog porodiljskog preživjela potpunu degradaciju na poslu, za dlaku sam izbjegla OTKAZ pa sam i ovaj put bila svjesna da me čeka slična situacija, pogotovo što su se vodili pregovori o preuzimanju moje firme od strane drugog trgovačkog lanca, više sam se posvetila razrađivanju ideja vezano za „Torte iznenađenja“. Osmišljavala sam i uvodila nove proizvode koji će uveseljavati i drugi dio populacije, a ne samo djecu i uspjela sam u tome“ – ispričala je Enisa koja je nakon torti za djecu proširila asortiman i osmislila iznenađenja za odrasle koja čine personalizovanje poklone.

Torte od kartona, čestitke, kutijice, prstenčići za salvetice, dekoracije za rođendane, svadbe i druge događaje samo su dio Enisinog asortimana.

-„Pravi hit su postale personalizovane čokolade i čokoladice. Kontinuirano radim isporuku za nekoliko većih kompanija s njihovim LOGOM firmi (zbog našeg internog dogovora ne objavljujem njihove narudžbe, ali tu su, bitno da se radi i zarađuje). Tu su također i slatki kala buketići, kao i rocher zlatna drvca, ma sve što kupac zamisli i poželi tu su „Torte iznenađenja“ da to i realizuju. Najvažniji vid promocije je zadovoljan kupac i njegove preporuke. Promovišu me moji kupci, a imam i facebook stranicu

Postoji nekoliko facebook grupa i foruma u koje sam i ja uključena. Uvijek su neke godišnjice, svadbe, rođendani, mature i sl. ljudi traže orginalne i cjenovno povoljno poklone, tako da preko grupa traže savjete i ideje gdje to nabaviti, zatim slijede preporuke moje stranicei na kraju novi zadovoljni kupac, koji dalje preporučuje stranicu“ – ponosno je kazala Enisa.

-„Kada se osvrnem na sami početak, sve je krenulo iz velike ljubavi prema kćerki. Sada je to pravi izvor prihoda. Kada uzmem u obzir da sam spojila ugodno s korisnim, sa svojom sam djecom što mi je u ovom momentu najvažnije. Djevojčica je završila prvi razred, sin je sad spreman za vrtić. Novac koji zaradim „svojim biznisom“ plus ušteda za produženi boravak, vrtić ili tetu čuvalicu, smatram da zarađujem više nego kada sam bila u stalnom radnom odnosu. A vrijeme provedeno sa mojoj djecom mi niko ne može platiti“ – istakla je Enisa koja se ipak nada da će u budućnosti naći posao u nekoj firmi ali bi i uz posao nastavila praviti „Torte iznenađenja“ koje su kako kaže, njena velika ljubav i antistres terapija u ovom turbulentnom i ekonomski nestabilnom vremenu.

Zeda.ba

(Visited 512 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments