Edo Sadiković o biznisu u Španiji i aplikacijama koje koristi

18 dec

Edo Sadiković je ko-osnivač Sende-a, jednog od prvih ruralnih co-working i co-living prostora u Evropi. Na sjeveru Španije, četiri stare kuće u jednom selu su pretvorene u kreativne prostore sa smještajem – za rad i za održavanje različitih inovativnih događaja. Pored zanimljivih kancelarija, gdje dolaze ljudi iz cijelog svijeta da budu produktivniji i da “završe svoj posao”, u Sende-u se održavaju različiti seminari vezani za društveno preduzetništvo, inovaciju, design thinking, robotiku i umetnički festivali. Pored Sende-a, Edo je pokrenuo još dva startapa: Cohubiting iProject Crafters i trenutno radi na novoj ideji.

Računar

Koristim MacBook Air, 13”i7, 8GB RAM i 128GB HDD i samo 1.35 kg težine, to je bio važan detalj kad sam birao novi lap-top. Često putujem i lagan i brz kompjuter sa dobrom baterijom je skoro sve što mi treba za obavljanje posla. Trenutno sam na roadtrip-u sa djevojkom, od sjevera Španije, cijelom obalom Portugala do juga pa sve do Andaluzije. Svako jutro radim iz drugog kafića ili coworking prostora (jako mi je bitan inspirativan prostor iz kojeg ću raditi) – tu dobra baterija igra važnu ulogu. Čak i ovaj post sam počeo da pišem u Sagrešu, sam jug Portugala i ovog jutra završio u Seviliji.

(A fotografija ispod je ono što ćete videti kada nas posetite u Sende-u :))

Pisanije

Pored toga, u rancu uvijek nosim i Moleskine notese. Puno pišem, uglavnom bilježim nove ideje na kojima kasnije radim, a i zanimljive savjete sa putovanja (npr. kako naručiti dobro vino na sevjeru Španije, po pristojnoj cijeni, a ne pogriješiti). Pored toga, ponekad i nacrtam nešto za uspomenu, tako da trenutno za pisanje koristim Pigma Micron 01, koji je u stvari za crtanje.

Na posljednjoj stranici Moleskina uvijek pišem nove lokacije na kojima sam koristio Moleskine, ta stranica daje život običnom notesu. Do sada sam koristio regular size Moleskine, ali sam prešao na tanke  (3 mala notesa debljine jednog, regularne veličine).

Mejlovi

Redovno pratim Product hunt tako da sam često sam beta tester različitih produkata. Međutim, za svoj posao koristim skoro univerzalne alate, jer često radim sa novim timovima i tako ne gubimo vrijeme na prilagođavanje na različite alate.

Za email komunikaciju Google Inbox od beta verzije i poslije par sati korišćenja, saznao sam da je novi Inbox riješio neke važne probleme. A uz Inbox google koristim i Mixmax, premijum verziju. To je nova ekstenzija za Inbox i Gmail koja omogućuje da vidimo da li je primalac otvorio mejl. Takođe tu memorišem već konstruisane odgovore koje mogu odmah da pošaljem, da zakažem slanje mejla, itd.

Unroll.me koristim za odjavljivnje od neželjenih newsletter-a sa istog mjesta, a ostale newsletter-e koje želite da pratite možete da grupišete u jedan mail. Za ispravljanje gramatičkih grešaka pri pisanju koristim Grammarly

Jedna od bitnijih stvari u mom poslu je kako ću napisati mejl i poslati pravu poruku, outsorsovati i podijeliti posao sa svojim timom, te se trudim da pišem jasne mailove kako bih dobio što manje pitanja ili nijedno nakon poslatog maila i kako bi svi radili brzo i dobro.

Zadnjih godinu dana radim na pažljivom kreiranju mejlova kojima sam autsorsovao neke ogromne inicijative. Fascinantno je šta možete sve da uradite sa samo jednim mejlom. Na primjer, moj novi projekat koji je pokrenut potpuno Lean, nastao je kreiranjem jednog detaljnog mejla koji je donosio pristojan profit. Sad preko ovog startapa radimo prave stvari i pomažemo male organizacije širom Evrope.

Browser i komunikacija

Za komunikaciju sa timom koristim različite alate – zavisno od tima, koristim Slack (opcija koja meni odgovara najbolje), Trello, koji obično koristimo sa planiranje programa i agendi, a lako je mijenjati kartice i sadržaj. Na primjer, ako kreirate onlajn agendu za neki seminar, Trello je fantastičan, a pored toga svakodnevno koristimo Facebook Messenger i WhatsApp (posebno kad radim sa dizajnerima, preko Whatsappa dobijam fotografije draftova i prve nacrte i onda ih brzo editujemo).

Za video konferencije, koristim Skype i to obično preko mobilnog telefona. Pošto ne volim sastanke onda kada vodim razgovor preko Skype-a, obično radim nešto usput (šetam, kuvam ili čak nešto na lap-topu). Tako izgleda kao da sastanak nije gubljenje vremena.

Obično koristim Medium za interno komuniciranje sa klijentima gde im lijepo predstavim neki produkt ili događaj sa svim logističkim detaljima. Medium je lak za korišćenje, brz i lijepo izgleda. A ponekad tu napišem i blog post.

Momentum je Chrome ekstenzija, koja zamjenjuje novi tab sa fotografijom, vremenom, To-Do listom i po meni najvažnijom rečenicom: What is your main focus for today?

Sistemi za efikasnost

Kao što programeri prave skripte da automatizuju svoj rad, ja pravim sisteme koji mi pomažu da automatizujem radnje koje se ponavljaju. Mislim da su sistemi ključ da bi neko postao serijski preduzetnik.

Pored toga, često smišljam različite forme i dijagrame koji su dio tih sistema i koji pomažu mojim timovima da rade bolje. Tako sam smislio jedno jednostavno rješenje za mjerenje progresa cijelog tima i to 2012. kada smo pokretali HUB Prijepolje i čak i danas koristimo istu tabelu. To rješenje je u stvari jedna tabela u Word dokumentu zakačena u Dropboxu i koju su svi članovi tima apdejtovali na kraju radnog dana. Tabela je imala par kolona: (Prva kolona) 1. Ime  2. Šta sam danas uradio/la (svaki task, zadatak posebno) i 3. koliko sam vremena potrošio/la na svakom zadatku.

Zahvaljujući ovoj tabeli možete analizirate tim i zadatke, produktivnost svakog člana tima, na čemu rade i koliko brzo. Takođe, shvatite da većina poslova za koje se ostaje na poslu po osam sati, mogu da se završe za jedan sat, dok je sedam sati bačeno vrijeme. Kad imate jasne podatke, onda je lako raditi onlajn sa bilo kojim timom.  Skoro sam saznao da postoji alat koji koristi sličnu metodu. Vjerovatno ću i ja napraviti open source alate od svojih metoda – ako nekome ovo zvuči zanimljivo i želi da mi pomogne, neka se javi u komentarima.

Za kreiranje preglednih tabela koristim Numbers za Mac – pregledniji mi je od Excela.

Growth tehnike i dizajn

Growthhackers.com je stranica na kojoj provodim najviše vremena i odakle puno učim. Tako da skoro svake nedelje eksperimentišem sa novim growth tehnikama i zbog toga dizajniram puno landing stranica. Ako radimo nešto dugoročnije, angažujemo web i grafičke dizajnere, ali za testiranje i sprovođenje različitih eksperimenata dizajniram sam landing stranice i za to koristim Sketch, a pored toga i Photoshop, olovku i papir. Za kreiranje sajtova, koristim WordPress

Želio bih da podjelim i tip za sve vas koji se bavite growth hackingom. Jedan prijatelj je upravo prisustvovao SaasFest konferenciji u Bostonu, gde su neki od predavača bili Sean Eliss and Hiten Shah i tu je Eliss predstavio jednu platformu za growth hacking koju bi svi trebalo da imaju: ovo je link na kom se možete prijaviti za rani pristup.

F.lux – Sofware koji adaptira ekran kompjutera na vrijeme, tako da je uveče mnogo prijatnija jačina svetlosti monitora nego obično. F.lux nije preporučljiv dok radite dizajn, zbog razlikovanja boja.

Pomalo vježbam da fotografišem i često koristim svoje fotografije za različite landing stranice. Koristim Canon EOS KISS X5 sa objektivima od 50mm i 300mm.  Posto skupljam stare kamere, posebno ruske Zenite koje je lako nabaviti u Srbiji, a i na portugalskim pijacama, drug mi je poklonio M-42 adapter koji dozvoljava da postavite stari objektiv na novi aparat, tako da sad eksperimetišem sa Canon-om i Zenitovim objektivima.

Startit.rs

(Visited 271 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments