Edin Šahinović: Umjetnost kao način života

20 jan

edin1Jedan sasvim mali gradić u BiH, Kakanj, izrodio je mnoštvo umjetnika, a jedan od njih je i Edin Šahinović. On je druga godina Likovne akademiju u Sarajevu i jedan je od onih mladića koji sa strašću žive umjetnost. Edin se slikarstvom počinje baviti veoma rano, a sve je počelo od švrljanja po papiru i crtanja na malim odmorima, da bi danas ono što je nacrtao svojim kistom krasilo zidove soba po cijelome svijetu.

Iako je počeo crtati veoma rano, kao i svako dijete u tim godinama,  jedan od većih projekata koje je radio  počinje u njegovoj srednjoj školi i to biva prekretnica koja će rezultirati da Edin danas bude ono što jeste. Edin je aktivno član AlterVala, udruženja mladih iz Kaknja, koje promoviše urbanu kulturu. Osim tog udruženja putem kojeg se javnost u Kaknju mogla  susresti s njegovim radovima i socijalnim aganžmanom, Edin sarađuje i sa Domom kulture u Kaknju ali i muzejom. Također, u saradnji sa Općinom Kakanj radio je na velikom portretu za doček Amela Tuke.

edin2

Edin se najviše bazira na izradu portreta, isključivo olovkom, koji na jedan način mogu okarakterisati početke ovog mladog umjetnika. On je prvo radio portrete svojim prijateljima kao poklon, da bi sada stvorio već jednu veliku mrežu ljudi koji konstantno žele izradu novih portreta, za koje mu naravno plaćaju. Na taj način on je učvrstio i poboljšao svoj crtež tako da je za svoju strast prema otisku olovke na papiru na kraju i unovčio. Mnogi su naravno prepoznali talenat ovog mladog kakanjskog umjetnika tako da je potražnja za njegovim portretima iz dana u dan sve veća i veća.

Ono čime se ovaj mladi umjetnik ponosi jeste što su njegove slike postale jedan dio knjige i naslovne strane za roman „Gazda“  Huseina A. Nakon toga radio je i za knjigu dječije poezije autora Vezuva Bašića i tuzlansku izdavačku kuću Bosanska riječ. Za ovu knjigu radio je ilustraciju za svaku od Bašićevih pjesama, kojih je ukupno 56. U posljednje dvije godine ovaj mladi umjetnik, u sklopu likovnih kolonija, sa bosanskohercegovačkim umjetnicima obilazi cijelu Bosnu i Hercegovinu.

edin3

Osim crtanja olovkom Edin se bavi i drugim tehnikama kao što su akrilik, ulje, tuš pero i akvarel. Za Edina je umjetnost način života, nešto što živi iz dana u dan. Pošto je ovaj mladić tek druga godina Likovne akademije i još uvijek se nije okušao u svim tehnikama crtanja, vjeruje da će tek za par godina tačno tvrditi koji je to njegov stil koji će preferirarati i posve mu se posvetiti. Edin se osjeća veoma ponosnim kada kod svojih profesora nakon nekih likovnih radova koje napravi izazove emociju. One nisu uvijek laskave i prijatne ali ovaj mladić prihvata i kritike jer vjeruje da će samo tako i uspjeti da se popne na ljestvicu velikih umjetnika. A mi mu držimo fige i vjeujemo u ovaj očaravajući talenat.

Ukoliko želite da Vam ovaj mladi umjetnik naslika portret ili neku drugu sliku budite slobodni javiti mu se na njegov Facebook profil.

Autor teksta: Amila Hindija

(Visited 683 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments