DVOJICA STUDENATA POKRENULA VLASTITI BIZNIS: ‘Ne sjedimo i ne čekamo da nam roditelji daju džeparac’

25 maj

Dvojica studenata iz Goražda odlučila su iskoristiti svoje znanje koje stječu na fakultetu te pokrenuti vlastiti posao. Zasad im ide – odlično.

Dvojica studenata iz Goražda, Bilal Čaušević i Haris Kanlić, odlučili su iskoristiti stečeno znanje na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu kako bi pokrenuli posao te ne bi bili sastavni dio nezaposlenih u toj zemlji.

“Naša zemlja ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju i to nam je bio jedan od motiva da pokrenemo vlastiti biznis. Nismo od onih koji sjede i čekaju da im roditelji daju džeparac, već smo odlučili pokrenuti nešto svoje”, kaže Kanlić koji je prije dvije godine, uz studij, na obiteljskom imanju zasadio maline.

U praksi je, kaže, primijenio sve ono što je učio i danas uživa u plodovima svog rada jer je posao krenuo. Dio malina proda dok ostatak obitelji prerađuje u džemove, sokove, kompote i sirupe koji su na tržištu vrlo traženi. Jednako kao i proizvodi drugog voća koje također proizvode i prodaju.

Harisov prijatelj Bilal je godinu dana mlađi, no i sam je uz pomoć roditelja pokrenuo proizvodnju malina koja se s vremenom proširila. U Kodžaga Polju u Goraždu Haris i Bilal zajedno su zasadili parcelu od tisuću metara kvadratnih jednogodišnjom sortom, plodonosnom odmah u prvoj godini u razdoblju od kolovoza do listopada. Uzgoj malina se isplatio u svakom smislu.

‘Želimo uspjeti u našoj branši’

“Znanje koje smo stekli na fakultetu koristimo u proizvodnji i tako smo sebi olakšali život, stekli profit i ne tapkamo u mjestu. Mnogo je truda potrebno da bi se podigli ovi zasadi. Ovdje smo dobro prošli, imamo parcele i u Kopačima i Mujković Polju”, kaže za Klix.ba Haris.

Zbog studija u Sarajevu, zasade obilaze vikendom, a kažu kako su na Fakultetu uz pomoć profesora napravili i analizu zemlje na kojoj rade pa su joj dodali potrebne sastojke i nakon obogaćenja dobili sjajne rezultate.

Bilal dodaje da je bilo grešaka, kao i na svakom početku, ali ne krije zadovoljstvo zbog uspjeha. “Zadovoljni smo, kako je prve godine trebalo roditi tako je i rodilo. Bila je skoro tona, izvukli smo maksimalan prinos, vratili uloženi novac, a nešto i zaradili”, kaže Bilal Čaušević.

Ponosni su što su već izlagali na sajmovima. “Malo je onih koji žele raditi. Ja sam naučio jer su moji uvijek radili na zemlji. Mi želimo uspjeti u našoj branši, završiti fakultete i vidjet ćemo šta će biti dalje. Možda proširimo proizvodnju na neke druge kulture jagodičastog voća, ribizle i kupine. Za maline su prošle godine bili dobri uvjeti otkupa, 3 KM po kilogramu, ove godine najavljuju manju otkupnu cijenu od 2,5 KM, ali pregurat ćemo i to. Vidjet ćemo šta će se dogoditi do berbe”, kaže Kanlić.

Izvor: http://net.hr

(Visited 486 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments