Dvije uspješne poduzetničke priče. Što bi rekli da vam netko pokloni bojanku za odrasle?

25 nov

Dvije različite priče govore nam da kriza zapravo može biti dobra jer nastaju fenomenalne ideje i da nikada nije kasno za promjenu karijere. Čitaj dalje…

Prije nekoliko godina radio sam reportažu o jednoj obitelji u kojoj su djeca izrađivala cool personalizirane kasice-prasice. Ako se dobro sjećam, svaka od njih bila je izrađena od balona, nešto starog kartona, a uz boje i poneku šljokicu pričala je svoju jedinstvenu priču. Naravno da su mama i tata pokrenuli stvar.

Nadgledali i popravljali kad je trebalo. No, za ovu malu obiteljsku manufakturu koja je nastala uslijed krize, po su mojem mišljenju zaslužni dobra volja, obiteljsko zajedništvo, strast i dječji vic.

Danas, par godina nakon, svaki puta kada prolazim pokraj tih kasica prasica (u centrima, poklon galerijama i drugdje po čitavoj Hrvatskoj) sretan sam što sam ‘svinjice’  prozvao novim hrvatskim suvenirima. Brand o kojem govorim zove se Le Prase i poprilično se raširio zahvaljujući krizi koja, da ponovim, ne mora biti loša.

Na ovu priču nadovezao bih još jednu.

Johanna Basford, 29-godišnja ilustratorica iz Škotske, dosad je prodala preko milijun i pol primjeraka svojih bojanki  za odrasle pod nazivom “Secret Garden.”  Te bojanke, koje se opisuju kao ‘kreativno-meditativni bijeg za odrasle’, na ukupno 96 stranica nude pregršt crno-bijelih crteža cvijeća, lišća i ptica postale su globalni best seller!

Zamislite samo. Prodati milijun i pol komada svojeg proizvoda? Kakvo postignuće! Kao najprodavanija u svojoj kategoriji knjižica se dugo zadržala na amazonovoj listi best sellera pa je bojanka prevedena na ukupno 22 jezika. Nakon ‘Tajnog vrta’ uslijedila je’Enchanted Forest’ koja je prodana u još 226,000 primjeraka.

Ciljna skupina: Odrasli. Mnogo njih. Potražnja je osim same autorice šokirala i izdavača jer bojanke se, kako znamo,  uglavnom prodaju predškolskoj djeci. Ali ne i ova.

U čemu je štos?

Svaki crtež odrasle vraća u neka, govore, bolja i bezbrižnija vremena. U turbulentno doba zgodno je sjesti i raditi nešto u miru – poput bojanja sitnih detalja i pohvaliti se time na društvenim mrežama. Jedan od razloga zašto ovo i pišem jest upravo taj: Kako su društvene mreže stvorile jošjednu cool priču. Svi koji  su bojali time bi se i pohvalili dijeleći uokolo i komentirajući.

Stvorile su se grupe i forumi pa su odrasli kupovali i po nekoliko istih primjeraka bojanki  – samo kako bi eksperimentirali s bojama i komentirali svoj ili nečiji rad. Ostali su bojanke iskoristili za druženje po caffeima i slično.

Basford je posebno popularna u Južnoj Koreji  (preko 430.000 prodanih primjeraka). Tamošnja glazbena zvijezda pohvalila se crtežom iz bojanke na svojem Instagram profilu s preko 1,8 milijuna pratitelja. Možete si zamisliti što se dalje događalo.

Uz društvene mreže, uspjeh bojanke jest i u tome što, za promjenu, nema nikakvih gadgeta ili ekrana na dodir. Ne upisujete lozinke i ne čekate potvrdu elektroničke pošte. Vraćate se u analogno doba upravo u vremenu kada Večernji piše o četvrtoj industrijskoj revoluciji.

MOGLO BI TE ZANIMATI I OVO: Digitalni detoks program: Lakše je nego što mislite

Kako i svaka dobra poslovna priča i ova ima svoj cool moment. Autorica Basford je, pazite sad, počela svoju karijeru u modnoj industriji, potom je otvorila svoj studio (na farmi pastrva svojih roditelja) u kojem je izrađivala tapete za luksuzne hotele i trgovine. Dolaskom krize njen je posao nestao pa je kao freelancer radila za Starbucks, Nike i Sony.

U izdavaštvu se našla zahvaljujući pozivu urednika izdavačke kuće Laurence King Publishing koji je primijetio njen rad na osobnoj web stranici (imate li je i vi?). Danju je dakle radila kao freelancer, a noću je crtala bojanku za odrasle pitajući se nije li to smiješno.

ČITAJ JOŠ: Kakva je vaša online reputacija i kako pratiti svoj utjecaj na webu
Nije bilo. Danas i ona i njen izdavač imaju problem: kako osigurati dovoljan broj izdanja za rastuću potražnju.

Na svojoj je stranici svojim obožavateljima napisala poruku uz obećanje da će novo izdanje stići kroz nekoliko tjedana.

Dobila je odgovor:

‘Tjedana? Nema šanse da čekam NEKOLIKO tjedana…’ Bilo mu je otprilike 40 i neka…

Zaključak: Priča s početka i priča o bojankama govore da se u krizi rađaju pobjednici i da nikada nije kasno. Za promjenu karijere pogotovo!

Coolklub.com

(Visited 887 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments