Drugi start-up dan „Kreni“ u Sarajevu

31 mar

Ekipa start-up dana nastavlja dalje. Naredna stanica – Sarajevo. Kreni!

U utorak, 4.4.2017. godine, u prostorijama poduzetničkog i inovacijskog centra Networks, Skenderpašina br.1, u Sarajevu održat će se drugi start-up dan „Kreni“ u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ nakon izuzetno uspješnog prvog start-up dana održanog u Tešnju.

Start-up dan je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica. 125 mjesnih zajednica i 23 jedinice lokalne samouprave širom zemlje učestvovati će u prvoj fazi projekta, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi širom zemlje.

Učesnici prvog start-up dana „KRENI“ u Tešnju su imali priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. U toku samo sat vremena predstavljene su 32 ideje nakon čega su, uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreirali start-up rješenja i iste predstavili stručnom žiriju. Na lokaciji zgrade MZ Dobropolje Mekiš kod Tešnja je otvoren i „Društveni centar“ na korištenje građanima i udruženjima sa cijelog područja općine Tešanj.

Tri najbolje start-up ideje su nagrađene plaketom i novčanom nagradom koju je obezbijedilo Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj:

  1. EnergyFair – Slađana Mitrović – Lazarević (Petrovo)
  2. Projekti za sve – Adisa Spahić i Mirsada Mekić (Tešanj)
  3. Motikos – Ekipa učenika JU Mješovita srednja škola Gračanica (Gračanica)

Kako je protekao prvi start-up dan „Kreni“ u Tešnju možete pogledati u videu ispod:

Učesnici drugog start-up dana „KRENI“ u Sarajevu imat će priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici, te mogućnost rada sa vrhunskim mentorima kako bi kreirali finalne proizvode i konkurisali za start-up nagradu „Kreni“.

(Visited 269 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments