Dostupno.eu – interaktivna web stranica o smještaju i javnom prijevozu prilagođenom osobama s invaliditetom u BiH

21 aug

Sudionice programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“ kojeg implementira Humanity in Action BiH su kreirale interaktivnu web stranicu o pristupačnom smještaju i javnom prijevozu za osobe s invaliditetom u Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Studentice Tamara Bakula, Iva Ivanković, Edina Osmić i Hana Macić su primijetile nedostatak informacija i teže kretanje osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini te su krenule prikupljati informacije sa ciljem objedinjavanja istih na jednome mjesto, prilagođenom i pristupačnom osobama s invaliditetom.

Web stranica je prilagođena za sve osobe, uključujući osobe s oštećenjem sluha i oštećenjem vida uz prilagođene i kvalitetne informacije o pristupačnom javnom prijevozu i smještaju u Mostaru, Sarajevo i Tuzli.

Uz velikodušnu suradnju s udrugama osoba s invaliditetom iz Mostara i Tuzle dostavili su nam formular za pristupačan smještaj „Mjeri za pristupačnu BiH“ koji nam je pomogao pri formiranju i klasificiranju pristupačnih smještaja i vrlo smo im zahvalni na toj suradnji.“ izjavila je Iva Ivanković.

Prema prikupljenim podacima, za sada postoji u Tuzli i Sarajevu djelomično pristupačan javni prijevoz za određena oštećenja, dok u Mostaru javni prijevoz nije pristupačan za osobe s invaliditetom. Od  48 istraženih hotela, studentice su uspjele pronaći 12 hotela koji su pristupačni za osobe s invaliditetom u Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

„Projektom „Dostupno i za mene“, omogućujemo uključenost osoba sa senzornim i tjelesnim teškoćama, u zajednicu Bosne i Hercegovine.  Cilj koji planiramo ostvariti implementacijom ovog projekta jeste lakše pristupanje informacijama za osobe s invaliditetom i omogućavanje lakšeg kretanja uz korištenje lako dostupnih informacija vezanih za javni gradski prijevoz i smještaj koji su pristupačni za osobe s invaliditetom.“ izjavila je jedna od sudionica Tamara Bakula koja je studentica odsjeka za edukaciju i rehabilitaciju.

Kretanje turističkim gradovima naše zemlje za osobe s invaliditetom trenutno je onemogućeno jer ne postoji adekvatan podatak o pristupačnosti prijevoza i smještaja. Ovim načinom postali bi uključeniji članovi društva, omogućilo bi im se duže i kvalitetnije boravljenje u gradovima, a dobili bi i više prilika za upoznavanje kulture i turističke ponude  gradova Bosne i Hercegovine.

Studentice pozivaju čitatelje da informacije o pristupačnom smještaju ili sredstvima javnog prijevoza prijave preko emaila [email protected] sa ciljem da stranica bude ažuran alat koji osobama s invaliditetom omogućuje lakše i efikasnije putovanje. Planiraju i krenuti sa istraživanjem istih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u drugim gradovima u BiH.

(Visited 160 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments