Došli kao izbjeglice: Prijedorčanin i Sarajlija prvi ljudi Forda u Austriji

16 jul

Na tržištu novih automobila u Austriji Ford zauzima drugo mjesto, odmah iza Volkswagena. Malo je poznato da su za uspjehe Forda u ovoj zemlji najzaslužnija dvojica Bosanaca.

Prijedorčanin Danijel Džihić je već tri godine generalni direktor Ford Austrije, dok je Sarajlija Dario Hajdarević direktor najvećeg salona FordStore u 21. bečkom Bezirku.

Džihić je kao dijete, početkom ‘90-ih, stigao u Austriju i napravio impresivnu karijeru u Fordu, kompaniji čiji je uposlenik već 15 godina, piše Kosmo.

“Nakon završetka studija međunarodnih ekonomskih odnosa u Eisenstadtu, gradu u kojem sam odrastao, našao sam posao u Fordu. U europskoj centrali Forda u Kölnu radio sam kao finansijski analitičar, potom bio product-manager za komercijalna vozila branda u Austriji. Onda sam proveo tri godine u švicarskoj Ford Motor Company, gdje sam bio direktor marketinga, prije nego mi je ponuđena funkcija generalnog direktora Forda u Austriji”, govori Prijedorčanin Danijel Džihić.

Dario Hajdarević kaže da je njegova životna priča turbulentnija.

“Nakon što sam diplomirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, izbio je rat. Došao sam u Austriju, najprije prao posuđe u tirolskom skijalištu Obergurgl, onda radio u trgovini hrane. Ali, uvijek sam bio zaljubljenik u automobile. Kroz moje vene teče 99 posto benzina i jedan posto krvi (smijeh). Još dok sam studirao dobio sam stipendiju Tvornice automobile Sarajevo (TAS). Prvo automobilsko iskustvo u Austriji bila je funkcija menadžera prodaje KIA-e u Innsbrucku, u vrijeme kada se ovaj korejski proizvođač tek probijao. Onda sam prešao u Volkswagen, pa se prebacio na dva točka. U bečkoj kompanbiji Faber bio sam šef uvoza proizvoda Piaggio. Kada mi je ponuđeno da preuzmem posao u najvećem Fordovom europskom salonu u Beču nisam dugo oklijevao”, kaže Hajdarević.

Džihić i Hajdarević su napravili izuzetnu karijeru u Austriji, potpuno su se asimilirali u tamošnje društvo, a kontakt s rodnim krajem ograničen je uglavnom na… gastronomiju.

“Najjači kontakt s Balkanom ostvarujem kroz košarku u Bečkoj ligi gdje igraju uglavnom moji sunarodnici. Poslije utakmice odemo na ćevape, jagnjeće pečenje”, kaže Džihić, dok Hajdarević dodaje da obožava otići u buregdžinicu pojesti dobru pitu.

Radiosarajevo.ba

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments