Đorđe je bio u Americi: Đačka razmjena nezaboravno iskustvo

8 nov

BANJALUKA – Boravak u Americi mi je pomogao da odrastem i postanem zreliji, što se najviše primijetilo po povratku, priča banjalučki gimnazijalac Đorđe Šukalo, koji je prošle godine bio na đačkoj razmjeni u Kanzas Sitiju. “U tim godinama, koje su veoma važne i osjetljive, bitno je napraviti tako veliki korak odvojiti se od porodice i otići daleko u novu kulturu, kako biste postali samostalni”, ističe Đorđe. Iako se ovakav vid razmjene organizuje svake godine uz pomoć “YES programa”, u kojem američka vlada nudi punu stipendiju bh. srednjoškolcima kako bi proveli godinu dana u SAD, vrlo malo ih se prijavi na testiranje za ovaj program.

Đorđe će svoje iskustvo, kako kaže, dugo pamtiti i rado preporučiti drugarima jer pored toga što je mnogo proputovao, posjetio čarobna mjesta, upoznao je i mnogo prijatelja, sa kojima je ostao u kontaktu. “Divno je upoznati drugu kulturu koja se po mnogo čemu razlikuje od naše, ali i razbiti predrasude koje nam se serviraju. Američki tinejdžeri nisu razmažena djeca, niti rivali u školama, već vrijedni i ambiciozni mladi ljudi koji uče i žele da budu uspješni”, dodaje Đorđe. Dolazak u domaćinsku porodicu i prvi dani u školi su mu bili neobični jer nije bio vrstan poznavalac engleskog jezika, a bila je uočljiva i velika kulturološka razlika, međutim ubrzo se snašao na svim poljima. “Sviđa mi se što su oni veoma porodični i mnogo vode računa o zajedništvu, nisu opterećeni nikakvim sporednim stvarima i jedni drugima su na prvom mjestu.

Tamo sam proveo praznike i to je božanstveno iskustvo”, kaže Đorđe. Ispunila mu se želja da upozna Vašington, San Dijego, Los Anđeles, ali i da ode u čarobni svijet “Diznilenda”. “Naši učenici tamo provedu nešto kraće od godinu dana, gdje žive s porodicom domaćina, pohađaju srednju školu, učestvuju u vannastavnim aktivnostima kako bi naučili o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i, što je veoma važno, predstavljaju Amerikancima svoju zemlju i kulturu”, kaže Lela Draganić, koordinator “YES programa”. Dodaje da će ovogodišnje testiranje trajati od 21. do 26. oktobra u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci, a pravo učešća imaju srednjoškolci rođeni između 1. januara 2000. godine i 15. jula 2002. godine, te pohađati 1. ili 2. razred srednje škole u momentu testiranja. Pored toga, moraju biti odlični ili vrlodobri učenici, te tokom testiranja dokazati poznavanje engleskog jezika dovoljno za osnove komunikacije.

Pored ovih uslova, potrebno je ispuniti i određene uslove za dobijanje vize i posjedovati pasoš. “Bitno je naglasiti da i učenici s invaliditetom imaju pravo na stipendije jer svake godine pomoću ovog programa petnaestak učenika s invaliditetom odlazi u Ameriku. Oni takođe moraju ispuniti određene kriterijume, odnosno biti upisani u srednju školu u jesen 2016. godine i biti rođeni između 15. februara 1999. godine i 15. jula 2002. godine”, pojasnila je Draganićeva. Kako ističe, učenicima su pokriveni svi troškovi školovanja i ostalih aktivnosti, a pored toga dobijaju i džeparac.

Zainteresovani đaci moraju doći do najbližeg test centra i sa sobom donijeti dokaz o rođenju, noviju fotografiju i crnu hemijsku olovku. “Prvi krug je jednostavan test engleskog jezika, a oni koji prođu u drugi krug, pišu esej na engleskom jeziku. Treći krug se sastoji od dužeg testa engleskog jezika i intervjua. Testove pregleda nezavisna komisija u Vašingtonu, a proces selekcije biće završen u proljeće iduće godine”, ističe koordinatorka.

Praznična čarolija na meksički način

Vrijeme praznika posebna je čarolija u svim dijelovima svijeta i nemaju svi narodi iste novogodišnje rituale. Zbog toga što je Amerika multinacionalna riznica, proslava Nove godine posebno je zanimljiva. “Novu godinu slavili smo kod prijatelja iz Meksika i oni imaju jako zanimljive običaje. Naime, pored crvenih i srebrnih narukvica koje se nose, u ovim bojama budu i baloni koji se probuše u ponoć, a vjeruje se da će im te boje donijeti pregršt sreće u ljubavi i poslu”, kaže banjalučki gimnazijalac Đorđe Šukalo, koji je prošle godine bio na đačkoj razmjeni u Kanzas Sitiju.

Pored toga, kako dodaje, u ponoć se jedu tri zrna grožđa, a najzanimljivije od svega mu je bilo trčanje po kvartu s koferom. “Vjeruje se da će onaj ko prvi dođe do kuće najviše putovati u novoj godini”, ispričao je Đorđe.

Nezavisne.com

(Visited 169 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments