Dokazano! Putovanja nas čine srećnijim osobama

10 feb

Mnogi su već pretpostavljali, ali sada je oficijalno. Putovanja nas čine srećnijim! Prema studiju sprovedenom na Univerzitetu u Roterdamu, nivo sreće prilikom putovanja je veći nego prilikom kupovine materijalnih stvari.

Dr. Jeroen Nawijin, sproveo je istraživanje na 1,458 ljudi, kako bi uporedio njihova osjećanja za vrijeme putovanja i prilikom kupovine materijalnih stvari. Ono što je zanimljivo, je da je osjećaj sreće pred samo putovanje, bio veći nego osjećaj sreće prilikom kupovine automobila. Dr Nawijin napominje da je idealno vrijeme koje ćemo provesti na putovanju između 8 i 13 dana, jer u tom periodu čovjek zaista može da se opusti i zaboravi sve probleme koje eventualno ima kod kuće.

U radu koji je objavio, spominje se da je najveći problem koji spriječava ljude da budu srećni adaptacija.

Kad nešto kupimo, nebitno da li je u pitanju garderoba ili neki gedžet, ubrzo se naviknemo na materijalno dobro i više nam nije uzbudljivo. U ovom slučaju, naš nivo sreće i zadovoljstva polako nestaje, sve dok se jednog dana ne izgubi u potpunosti. Ovaj proces se ciklično ponavlja sa svakom novom kupovinom.

Pogledajmo ovo kroz jedan primjer.

Sjećate se kada ste kupili svoj prvi telefon? Vjerovatno je to bila neka Nokia 3310, sa čuvenom igricom zmija. Crno bijeli telefon, par polifonih melodija. Ništa više vam nije trebalo. Onda su lagano došli telefoni u boji. Telefoni koji su vam čak dozvoljavali da skidate prave pjesme i koristite ih kao melodiju. A onda se pojavila i kamera!

Mogli ste da slikate. Pa je nakon par godina nastala era touch screen telefona koja traje i dan danas. Kamere su postalje bolje nego na pola foto aparata. Jednostavno, telefoni imaju sve što možete zamisliti Čak i više od toga!

Ali da li vas to čini srećnim? U početku vjerovatno da, ali nakon već par sedmica vaš telefon više i nedoživljavate na isti način kao prvog dana. Sada je on nešto sasvim normalno i obično. Još kad vidite da je vaš prijatelj kupio najnoviji Iphone…

Ista stvar je sa kupovinom garderobe, namještaja, automobila, stanova….

A šta je sa putovanjima?

Odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih vještina, pa čak i ekstremni sportovi, čine da se osjećate drugačije. Odlaskom na neko mjesto, mi radimo nešto novo. Doživljavamo nove trenutke i stvaramo nove uspomene. Upoznajemo nove ljude, sklapamo nova prijateljstva, degustiramo novu hranu. Radimo stvari po prvi put i to je ono što nas čini srećnim i pomaže nam da živimo punim plućima.

Svako novo putovanje, novo iskustvo za koje ćemo biti bogatiji. Materijalna dobra čine nas srećnim na kratke staze, ali iskustva i sećanja na putovanja ostaju sa nama zauvek.

Ukoliko ste uživali čitajući ovaj tekst, vjerovatno ste rođeni putoholičar i neko ko živi za putovanjima. Iz tog razloga, preporučujem Vam i tekst na temu Kako kreirati najjeftinije putovanje ikada, koji će vam zasigurno uštedjeti dosta novca i vremena.

Riopričesaputovanja.com

(Visited 167 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments