Inkluzivne škole u inkluzivnim zajednicama (INFOGRAFIKA)

22 nov

Organizacija Save the Children, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Pedagoškim zavodom, pokrenula je 2013. godine projekt Inkluzivne škole u inkluzivnim zajednicama.

Svrha projekta bila je upoznavanje škola, lokalnih zajednica, roditelja/staratelja te predstavnika obrazovnih institucija o važnosti i načinu primjene metodologije Indeksa inkluzivnosti.

Na području svih 12 općina TK (Banovići, Doboj-Istok, Gradačac, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Čelić, Lukavac, Srebrenik, Teočak, Sapna, Živinice) i Grada Tuzle, u projekt je bilo uključeno svih 85 osnovnih škola.

Nakon dvije godine, projekt Inkluzivne škole u inkluzivnim zajednicama se može pohvaliti pozitivnim rezultatima. U svim školama povećana je svijest učenika, nastavnog osoblja, roditelja i lokalne zajednice o značaju inkluzivnog obrazovanja, te ostvaren konkretan napredak.

Svaka škola razvila je i realizirala sopstveni projekt u cilju promocije inkuzivnih vrijednosti. Projektni budžet je u prosjeku iznosio 1.800 KM po jednom projektu, a ukupno je bilo obuhvaćeno 85 centralnih osnovnih škola.

U infografici saznajte više informacija o osnovnom obrazovanju u BiH i Tuzlanskom kantonu.

Izvor: radiosarajevo.ba

(Visited 185 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments