Dišeš?

5 nov

A dišete li vi? Ja sam sigurno u nekim trenucima ostala bez daha. Tri dana dobrog druženja, stvaranja novih kontakata ili bolje rečeno otkrivanja novih prijateljstava, a uz to sve priliv novih znanja i širenje vidika. Tako bih ja opisala svoje adrenalinsko iskustvo „Mladi i održivi razvoj – nove mogućnosti zapošljavanja“.

S obzirom na to da je ovo bio moj prvi susret s „održivim razvojem“ ovaj seminar mi je prije svega ponudio osnove socijalnog preduzetništva i održivog razvoja što definitivno planiram da primjenim u unapređenje rada NVO „Centar za afirmaciju i razvoj“ čiji sam član odnedavno. Istakla bih izlaganje Gabrijele Martić kao najopširnije i najinformativnije, koje me inspirisalo da ulažem kako u sebe tako i u zajednicu. Kao što je više puta naglašeno važno je informisati mlade kroz obrazovni sistem o njihovim mogućnostima i pravima kao i o načinima na koji mogu aktivno da se uključe u društvo.

Drugi dan smo posjetili ACT Grupu u Čakovecu, a naročito bih izdvojila Humana Novu, organizaciju koja se prije svega bavi zapošljavanjem marginalizovanih grupa i uključivanjem istih u zajednicu. Zapošljavajući ljude koji su socijalno isključeni Humana Nova na ovaj način podiže njihov kvalitet života na viši nivo i pomaže njihovu integraciju u društvo. Zašto baš HumanaNova? Zato što djeluje na nekoliko oblasti društva – integracija u društvo, „reuse“ sirovina, povećanje kvalitete života članova zajednice, izgradnja tolerancije.

Zahvaljujem Munja Inkubatoru, OIA BiH i ODRAZ-u Zagreb na odličnoj organizaciji, kao i ostalim učesnicima predavanja i studijske posjete na gostoprimstvu i na tome što su podjelili svoja iskustva sa nama.

Topla srca preporučujem da koji god bili vaši planovi za budućnost nikada ne odustanete jer se sve može ostvariti sa dovoljno upornosti i motivacije. Putujte, družite se i širite vidike, stvarajte nova prijateljstva i ono najbitnije, stičite iskustva!

Autor: Dragana Kasipović

 

(Visited 175 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin