Deminer koji je napustio vojsku i započeo vlastiti biznis, Amnel Gavranović: “Danas sam samostalni poduzetnik i spreman sam za utrku ka svome cilju!”

9 nov

Zeničanin Amnel Gavranović (25), dipl. sportski menadžer po struci, s angažmanom u Oružanim snagama BiH na pozicijama pješadije u trajanju od devet mjeseci, a potom u Deminerskom bataljonu na poziciji Deminera na kojoj je radio pet godina, odložio je vojničku uniformu i započeo vlastiti posao.

-„Vojsku sam napustio s rješenjem na kojem stoji „Časno otpušten“,a razlozi su negativne strane sistema funkcionisanja unutar samih Oružanih snaga. Šansa za pošteno napredovanje i to što se ne vrednuje onoliko koliko ulažete u sebe, na poljima kognitivnih i konativnih sposobnosti, nego tu šansu i sudbinu vam kroji „neko“. Demotivirajuće je raditi, ulagati u sebe, a ne uzimati plod uspjeha i na kraju završiti na ulici s 35 godina starosti“ – ispričao je Amnel te s nama podijelio i svoju odluku da napusti ovaj posao.

„Nije mi uopšte bilo teško da učinim taj korak, Oružanim snagama sam pristupio sa velikom dozom ponosa i poštovanja, koje djelomično i danas čuvam. Da nije bilo te faze života, ko zna gdje bih danas bio i koju bi titulu nosio. Kada se sa intuicijom sve stavi na vagu:doza rizika, stresa, straha, terenskog života, godina koje je potrebno rizikovati, dolazim do zaključka nije vrijedno, mogu bolje“ – naglasio je Amnel.

On je po okončanju Srednje elektrotehničke škole u Zenici, odabrao Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, odsjek: Sportski trener s ciljem da se time i bavi, ali život je imao skriveni plan za njega. Već na prvoj godini fakulteta se zaposlio u Oružane snage BiH i promijenio odsjek: Sportski menadžment te nastavio raditi u vojničkoj uniformi i po okončanju studija, a potom se odlučio za veliku promjenu. Napustio je vojsku i započeo vlastiti posao.

„Danas sam samostalni poduzetnik,nisam pobjegao ni adrenalinu ni riziku, no ima jedna velika i pozitivna stvar,ja sam danas krojač svoje sudbine. Koliko se budem odricao i želio uspjeh u životu uz veliki napor i rad znam da ću pogoditi svoju metu. Drago mi je što nisam dopustio sistemu da umrem s 25 godina i da se pokopam sa 60-70 godina. Nemam straha, mlad sam i željan znanja, novih vještina, novih poznanstava i poslovnih iskustava“ – odlučan je Amnel koji sebe opisuje kao izuzetno komunikativnog, kreativnog, vrijednog, amnbicioznog ali i tvrdoglavog, a tvrdoglavost je često odlika uspješnih zar ne?!

-„Elektroservis je zanat koji sam radio poslije vojnog iskustva i nije zahtijevao mnogo kapitalnih investicija. Većinu alata sam već posjedovao,imam podršku oca koji ima preko 30 godina iskustva u servisiranju i montaži elektroinstalacija. Smatram da ovaj zanat izumire kao i većina srodnih. Reputacijom, imidžom i brendingom, održat ću se na tržištu, modernizovati pristup poslu, mnogo raditi i u startu ne očekivati mnogo,ali siguran sam da će kroz koju godinu biti isplatno. Za 5 godina, ukoliko poštujem menadžerska pravila likvidnosti biznis plana, elektroservis se može razviti u firmu koja će zapošljavati do 20 ljudi i djelovati širom Bosne i Hercegovine. Ja sam na početku i spreman sam za utrku ka svome cilju“ – kazao je Amnel te poručio: „Nije važno odakle dolazimo,važno je gdje idemo“.

Zeda.ba

(Visited 168 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments