Darijo Bošnjak: Kako je to kad želiš snimati filmove u Bosni i Hercegovini?

25 jul

Do sada je snimio jedan kratki film Neki novi klinci, a u toku je priprema za snimanje njegovog prvog dugometražnog filma za kojeg se iskreno nadam da će ugledati svjetlo dana čim prije zato što ima super zanimljivu premisu i mislim da će biti jako interesantan. Znamo kakva je podrška umjetnicima u BiH bilo koje vrste, a posebno onima koji žele da se bave skupim “hobijem” kao što je snimanje filmova.Baviš se snimanjem filmova, šta si do sad uradio?

Prije svega pokušavam, wannabe sam redatelj, nisam još uvijek afirmirani, ali vjerujem da ću jednog dana biti. Uz trud se može postići dosta toga. Prošle godine smo snimili prvi kratki igrani film naziva “Neki novi klinci” koji je ujedno bio eksperimentalni film da vidimo na čemu smo i prije svega da dokažemo ljudima da se može nešto napraviti. Ne sjediti, pljuvati protiv drugih nego čisto – idemo okupiti ekipu, napraviti film. Prepoznali smo se u tome i nastavićemo graditi tu priču. To je to što se tiče filma.

A što se tiče filma koji je u pripremi?

Kao što sam spomenuo napisan je prvi draft scenaria, još se na tome radi. Naime, radi se o prvom filmu koji će prikazati Superheroja sa Balkana, točnije iz Bosne, našeg domaćeg superheroja kojeg sam zamislio i stavio u različite situacije, gdje će pomagati ljudima na malo neobične načine, ne laserima, paukovom mrežom ili tako nečim. Trenutno smo u fazi pretprodukcije, primamo prijave za castinge koji će vjerovatno biti održani u Sarajevu, Beogradu i Vitezu, da malo ljude dovedemo i u Vitez. Nakon toga ćemo pokušati formirati financijski sklop da vidimo na čemu smo i tek onda ćemo krenuti malo ozbiljnije u produkcijski dio, pripreme za snimanje i samo snimanje.

Želja ti je da film snimiš u roku od 2 godine?

Tako je, okvirni plan je 2 godine, možda to može i ranije, sve će naravno ovisiti o financijskoj strukturi jer filmovi su skupa igračka, pogotovo u Bosni i na Balkanu, tako da sam sebi dao vremena jer imam još prostora za učenje, za dorađivanje scenarija, za vježbe. Ali recimo za dvije godine kad bi film izašao bio bih sretan.

Kratki film “Neki novi klinci” možete pogledati u nastavku:

Cyberbosanka.me/Hana Kazazović

(Visited 170 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments