Da li su motivaciona pisma uistinu stvar prošlosti?

5 dec

U posljednje vrijeme vjerovatno ste čuli da su motivaciona pisma postala beskorisna: “Regruteri ih ne čitaju”, “Menadžeri ljudskih resursa ih samo proslijede u trash” i slično. Međutim, to nije u potpunosti tačno.
Motivaciona pisma su po riječima mnogih eksperata iz oblasti upravljanja karijerom i dalje veoma važan segment strategije traženja posla.

Motivaciono pismo je prilika da objasnite na koji način osjećate povezanost prema poslodavcu kod kojeg se prijavljujete za posao.

Gledajte na to na sljedeći način: poslodavci traže ljude koji ih razumiju, koji ih osjećaju, njihovu kulturu, svrhu, navike, svrhu postojanja. Ako tokom ranog procesa selekcije možete da im se približite na način da oni uviđaju da ih doživljavate na pravi način, povećavate Vaše šanse da se istaknete.

Propratno pismo je prilika da ispričate Vašu priču, bilo da je ona lična ili profesionalna, koja objašnjava njima kako ste Vi razumjeli njihov način rada i po čemu je on bolji, brži, efikasniji ili produktivniji od drugih kompanija i šta je to što pravi distinkciju u odnosu na druge.

Međutim, ako imate pogrešnu strategiju, velika je vjerovatnoća da će Vaše motivaciono pismo završiti u kanti. Ukoliko želite da Vi ne završite na tom mjestu, pročitajte savjete za pisanje motivacionog pisma i napišite neko koje će ostaviti utisak.

Tako da motivaciona pisma nisu stvar prošlosti. Daleko su od toga. Dok god se možete identifikovati sa tom kompanijom na ličnom planu, veće su Vam šanse da dobijete zaposlenje. Ukoliko se pak ne možete identifikovati sa tom kompanijom, možda bolje da ne šaljete aplikaciju.

Poslovnisvijet.ba

(Visited 310 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments