Čudesna radionica Marizele Begičić: „Mašta mi je obezbijedila posao!”

10 jan

Tuzlanka Marizela Begičić, geološki tehničar po struci, nakon završene Mješovite srednje rudarske škole, nikada nije imala priliku raditi posao u struci, ali, nakon bezuspješnih pokušaja, danas više i ne traži posao u struci nego se bavim nečim sasvim drugačijim. Ovo što radi je više nego zanimljivo i u nastavku pročitajte njenu priču.

„Iako volim poziv geološkog tehničara jer je usko povezan s prirodom, a volim prirodu, u našoj državi ta grana nije baš tako razvijena kao u drugim državama. Uglavnom, što se tiče potražnje bilo kakvog posla, iz bilo koje struke, kod nas je taj proces cirkularan, jer da bi dobio posao od tebe se u startu zahtijeva minimalno dvije godine iskustva, da nisi stariji od 28 godina, da ne planiraš trudnoću itd. To su razlozi zbog kojih sam odustala od traženja posla u struci i započela nešto kreativno“ – rekla je Marizela.
Zapravo sve je počelo tako što je na internetu potražila porijeklo lutkice koju je poklonila kćerki, a potom su njenu pažnju privukle waldorf i tilda lutke koje je zatim sašila za sebe (ručno).
-„To se svidjelo mojoj porodici i prijateljima i onda sam vođena njihovim oduševljenjem došla na ideju da napravim jedan kreativni profil na Facebooku plasiram te lutkice. Odmah nakon prezentacije počele su pristizati narudžbe i tako je sve počelo. Kasnije su mame same nudile ideje i naručivale razne stvari.

-„Volim lutke, čarobni svijet mašte, vile, patuljke i taj neki začarani svijet, ali sam početak izrade i ideja došli su od moje kćerke. Naime, kada se rodila, ja sam joj darovala malenu krpenu lutkicu, crvenu. Od prvog dana bila joj je zanimljiva i nije je više ispuštala iz ruku. Danas je mojoj kćerki Mii osam godina, a još uvijek čuva svoju lutkicu. Lutkica se zove Bal, nije baš u sjajnom izdanju, ali Mii je najvrjednija. Gledajući nju i ljubav prema lutki, odlučila sam praviti lutke. U početku je to sve bilo ručno, a onda sam na poklon od svekrve dobila mašinu i bilo je mnogo lakše. Kasnije još jednu od tetke i tako se posao širio. Danas primam mnogo narudžbi, a radim pretežno stvari za djecu“ – objasnila je Marizela kako je došla na ideju pravljenja lutki ali i zašto je nastavila i proširila posao. Objašnjenje je jednostavno, ljudima se svidjelo to što radi. Kako kaže, šivati je voljela još kao mala, uz majku je pomalo učila šiti, a ovaj posao radi već tri godine i zadovoljna je.

Ona pravi: lutke s dodacima i garderobom, lutke s dijelovima od porculana, likove iz crtanih, takozvane tihe knjige (odlična stvar za razvijanje fine motorike i didaktike kod djece, sadržaji su razni i zabavni, a ujedno i korisni), razne organizatore (za auto, za igračke, za crtanje), personalizovane dekice (s imenom i podacima djeteta), trakice za kosu, siperčiće, broševe i brojne druge unikatne predmete koje možete pogledati na Marizelinoj Facebook stranici – Majine Carobne Rukotvorine https://www.facebook.com/profile.php?id=100008525438760

-„Od skoro planiram da otvorim i svoj web site, gdje ću također izlagati svoje radove, ideje i sve ono što sam još zamislila u budućnosti ostvariti. Želim da postanem umjetnik koji će se ostvariti na nekoliko polja umjetnosti jer volim i tehnike dekupaža, slikanjem i crtanjem se povremeno bavim, izradom nakita, također, volim vez i pletenje, tako da ću objediniti sve umjetničke tehnike i vrste radova na jedno mjesto. Na You Tube kanalu planiram objavljivati razne tutorijale za izradu lutki i svega čime se bavim“ – otkrila je svestrana Marizela.

Ona voli svoj posao, radi ga s ljubavlju i pruža svog maksimum te ističe samo lijepe strane onoga što radi jer loše ne postoje. To je rijetko ali prekrasno čuti.

-„Lijepa strana mog posla je svakako to što sam uspjela spojiti ugodno s korisnim. Ja obožavam raditi lutke! Kad neko naruči lutku, ja se tako obradujem, kao dijete. Jedva čekam odabrati materijale, boju kose i sl. Još ljepša strana je ta što radim za djecu. Djecu volim i upoređujem ih s vilama iz mog čarobnog svijeta mašte, jer djeca su nevina i neiskvarena. Loša strana u mom poslu ne postoji, barem se meni nije desilo nikakvo neugodno iskustvo. Doista se nisam susretala s negativnim komentarima. Postoje oni koji smatraju da sve uvijek može bolje i više i ja cijenim takva mišljenja. Uvijek treba težiti ka perfekciji, ali ručni rad je unikatni rad koji se radi samo jednom. Nije to serijska proizvodnja gdje su svi proizvodi isti i gdje se za par minuta uradi par stotina proizvoda. U ručno rađenom proizvodu dobijete nečiji trud od par sati rada, dobijete maštu, dušu i srce umjetnika, jer on voli to što radi, dobijete nečije vrijeme i to treba da poštujete“ – istakla je Marizela kojoj u svemu pomaže suprug i dostavlja sve narudžbe.

-„Moji proizvodi su pretežno izrađeni od kvalitetnih i antialergijskih materijala kao što su pamuk,vuna,antialergijski vatelin,svila i sl.“ – rekla je Marizela kojoj je ovo u početku bio hobi i zanimacija u kojoj uživa, nešto što je čini sretnom i opušta ali vremenom se pretvorilo u posao.

-„Najvažnije su ljubav prema onome što radiš, zatim volja i želja, a kada se to sve sabere rezultat je neizostavan. Za realizaciju su naravno potrebni materijal i prigodan alat, a sve ostalo je stvar mašte i snalažljivosti“ – rekla je Marizela čiji je moto:“Uvijek vjeruj u sebe. Stvori sebi svoj svijet po mjeri, jer sudbina svakog od nas je u našim rukama, kako kažu: “Ko se sa svojom sudbinom miri, taj bolju nije ni zaslužio“

-„Uspjeh nije zagarantovan ni u jednoj sferi života, ali posao kojim se ja bavim daje prilično dobre rezultate. U sve što radite morate uložiti svoj maximum, svoj trud, svoje vrijeme. Morate plasirati kvalitetan proizvod i u njega uložiti svoju dušu, a pravi kupci to uvijek prepoznaju i nagrade vaš trud i želju da ispunite sve njihove zamisli. Posao je divan i kreativan, preporučila bih svakome da ako ima imalo kreativnosti i mašte u sebi, krene da radi. Rad ako je iskren i od srca pronaći će svoje mjesto među ljudima, a upornost će se isplatiti. Od svojih ciljeva ne odustajte nikad!“ – poručila je Marizela koja pored svih kreacija ponekad ukrade vremena i piše, a namjerava objaviti knjigu neobičnih bajki za djecu.

Za nekoliko godina….
-„Sebe u budućnosti vidim u svojoj zemlji. Nisam neki patriota, ali volim svoju zemlju i svoje ljude. Vidim se u jednoj malenoj unikatnoj radnji, osmišljenoj po uzoru na dječiju maštu, dječije snove i želje. U radnji su moje lutke na izložbenim policama s cijenama pristupačnim i dostupnim svakom djetetu, a za pultom sam ja sa svojom mašinom. Dječiju maštu pretvaram u stvarnost, na pultu su šarene lizalice i bomboni za svako dijete koje uđe u čudesnu radnju. To su mi otprilike ciljevi u budućnosti i želja“ – rekla je Marizela.

zeda.ba

(Visited 455 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments