Crtež sjajne Melike Konjičanin među 11 najboljih na internacionalnom takmičenju

25 jan

Visočanka Melika Konjičanin, studentica arhitekture i dizajna na Univerzitetu Florida, dobitnica je posebne pohvale za crtež „The elephant Sanctuary“ (Slonovo sklonište) u okviru internacionalnog takmičenja Drawing of the Year 2015 Aarhus School of Architecture iz Danske.

Melikin crtež žiri je izdvojio uz još deset radova u konkurenciji 120 crteža studenata iz 45 zemalja svijeta među kojima su Velika Britanija, Indija, Švedska, Danska, Armenija…

Iz razgovora s Melikom saznajemo da je crtež je nastao u toku jesenjeg semestra, druge godine arhitekture (2013/2014), pod nadzorom profesora William Zajac-a. Crtež predstavlja intervenciju koja je dio grupnog projekta pod nazivom Ruins (ruševine). Program intervencije sadrži mjesto gdje slon čisti svoje tijelo pomoću prašine (Dust Bath), i mjesto gdje slon pije vodu pomoću svoje surle (Trunk room). „Ideja projekta je bila da kreiramo prostor za čovjeka i slona, prostor gdje dolazi do njihove interakcije i da razumijemo korištenje dvije različite proporcije tijela u prostoru. Također, veliku važnost su imali svjetlost, zvuk, sjena i voda, koji su morali biti upotrebljeni da bi se kreirali interesanti prostorni efekti“ – pojašnjava Melika.

Važno je istači da je crtež počeo kao osmosatna vježba. Svaki učenik (ukupno ih je 15 u razredu) je svojom voljom odlučio da prihvati ponudu profesora, da ostane na dodatnom času i da crta od 14:00 do 22:00 sata. „Obzirom da je crtež bio kompleksan, naravno nije mogao biti  završen u tom vremenu, tako da sam ja provela još mnogo dana radeći na njemu. Dimenzije crteža su 25 in x 38 in, što je otprilike 0,5 m x 1 m. Inače semestar u kojem je nastao ovaj crtež je bio jedan od semestara u kojem sam najviše naučiIa i zavoljela svoju oblast. Također, radeći četiri mjeseca na ovakvom projektu mi je dosta pomoglo da svoje znanje proširim ne samo u arhitekturi, nego i u umjetnosti, matematici, fizici, psihologiji i da svaku soluciju mogu pronaći analizirajući sisteme oko sebe.

Ono što je meni bilo fascinirajuće je da koliko god sam puta analizirala slonovo tijelo, ponašanje i nevjerovatne mogućnosti koje ta životinja može da uradi, shvatila sam koliko u stvari znam malo i koliko želim još da se informišem o tome.

Jedna činjenica koja je mene nekako najviše zainteresovala je da slonova surla sadrži vise od 40 000 mišića i da je u stanju da podigne više od 300 kg, ali u isto vrijeme može da bude toliko elegantna da otvori oklop kikirija bez uništavanja njegovog ploda. Jedan od većih fokusa za mene je bilo da kreiram dva prostora u kojem će slon moći iskoristiti ove dvije mogućnosti“ ističe Melika dodajući da je u donjem dijelu crteža  mala analiza pokreta surle.

Melika Konjičanin završila je osnovnu školu u Visokom, a prije odlaska na Floridu pohađala je  United World College u Mostaru. Naći se među istaknutima na ovom prestižnom svjetskom takmičenju izuzetna je čast i svakako predstavlja podstrek za buduće radove i kreativnost ove izuzetno nadarene studentice koja se već treću godinu školuje u SAD.

Ban.ba

(Visited 442 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments